Rôzne Správy

Chutné a cenovo dostupné jedlá: Bratislava je v TOPKE miest príťažlivých pre gurmánov

Pri hodnotení bola dôležitá aj cena jedál. Čím bola nižšia, tým vyššie sa mesto v rebríčku vyšplhalo.

Ilustračný obrázok k článku Chutné a cenovo dostupné jedlá: Bratislava je v TOPKE miest príťažlivých pre gurmánov
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Už to nie sú iba pamiatky a prírodné krásy, čo ľudí láka poznávať cudzie krajiny. V posledných rokoch sa rozmohla aj turistika pod hlavičkou spoznávania chutí a vôní skvostných jedál.

Hoci sa Slovensko zatiaľ nepýši reštauráciou s michelinskou hviezdou, zdá sa, že má čo ponúknuť. Prezradil to rebríček najpríťažlivejších miest pre milovníkov jedla.

Najlepšie ceny v Európe

Prieskum spoločnosti Uswitch, ktorá si posvietila na viac ako 235-tisíc reštaurácií s aspoň štvorbodovým hodnotením v hlavných mestách krajín Európy, hodnotil podľa recenzií zákazníkov napríklad počet a polohu reštaurácií a kaviarní, ponúkané jedlá, ale aj cenové rozpätie menu (jeseň 2021). Zo štúdie vynechali mestá s menej ako 49 reštauráciami a reštaurácie s priemernou cenou jedál vyššou ako 130 eur.

Pri hodnotení bola dôležitá aj cena jedál. Čím bola nižšia, tým vyššie sa mesto v rebríčku vyšplhalo.

Bratislave sa dostala na 8. miesto celkového rebríčka. Dosiahla skóre 71,41/100.

Hodnotiacich v hlavnom meste upútali nižšie ceny v porovnaní s ostatnou Európou. Vyzdvihli tiež kaviarenskú scénu a možnosti užiť si cenovo prístupný brunch (kombinácia raňajok a obeda).

Článok pokračuje pod tabuľkou

Najlacnejšie gastro mestá

Ak by ste išli vyslovene „po cene“, v podrebríčku, ktorý je venovaný najlacnejším európskym mestám pre milovníkov jedla si vyberte Tiranu v Albánsku. Najete sa tam v priemere za 16,30 eur (na 1 osobu). Druhý je Belehrad v Srbsku s jedlom za 18,48 eur. Bratislava sa v rebríčku najlacnejších miest ocitla na 3. mieste s cenou 18,99 eur na osobu.

Celkové poradie

V celkovom rebríčku (na foto vyššie) sa najvyššie umiestnili Atény. Nasleduje Belehrad (umiestnil na prvom mieste v rebríčku s top ponukou pre vegetariánov). Za ním Sofia a Tirana. Bratislava získala už spomínané 8. miesto.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM