Michaela Katonová Samospráva

Chcete vedieť, kde práve odhŕňajú snežné pluhy? Pozrieť sa môžete na on-line mape

Magistrát hlavného mesta Bratislavy sprístupnil on-line mapu, na ktorej si môžu obyvatelia pozrieť, kde sa nachádzajú odhŕňače snehu alebo posypové vozidlá. Hlavné mesto zároveň začalo zverejňovať výjazdy vozidiel v období zimnej pohotovosti.

Ilustračný obrázok k článku Chcete vedieť, kde práve odhŕňajú snežné pluhy? Pozrieť sa môžete na on-line mape
Zdroj: Dnes24.sk

Sneženie v hlavnom meste je vždy nápor na obyvateľov, cestovanie, aj na zimnú údržbu. Na bratislavských cestách i mostoch bojujú so snehom a poľadovicou pracovníci technických služieb A.R.K. Starajú sa o komunikácie I. a II. triedy a prejazdné úseky štátnych ciest na území mesta.

„Ak sa chystáte na cesty, skontrolujte stav posýpania ciest a sypačov na vašej trase,“ uvádza magistrát na svojej oficiálnej stránke. Zistíte tak, či sa dostanete bez problémov do kopcovitých terénov ako Kramáre či Dlhé diely.

Monitor pohybu sypačov po cestách nájdete TU.

Vozidlá sú sledované cez GPS monitoring. Na mape vďaka tomu uvidíte vozidlá, ktoré posýpajú, aj také, ktoré sa musia vrátiť na základňu. „Vozidlá sa počas dňa musia vrátiť na základňu, kde naložia novú dávku posypového materiálu alebo natankujú pohonné hmoty,“ uvádza magistrát.

Každé vozidlo môže mať tri farby – červenú, zelenú alebo žltú. Červená znamená, že vozidlo stojí, zelená, že je v jazde a žltá, že sa dostalo do oblasti bez signálu.

Pred tým, než má začať snežiť, dispečing magistrátu vydá pokyn. Vozidlá zimnej údržby (sypače a odhŕňače) sa presunú na stanovisko v svojom rajóne. Ak sneží, začínajú odhŕňať sneh po svojej trase. Ak sú na ceste kolóny, vozidlo zimnej údržby sa musí prispôsobiť rýchlosti premávky.

K monitorovaniu sa pridal aj Ružinov

Bratislavský Ružinov chce podľa vzoru hlavného mesta umožniť verejnosti sledovať online pohyb vozidiel, ktoré sa starajú o údržbu a čistenie komunikácií v správe mestskej časti. Ružinovský podnik verejno-prospešných služieb (RPVPS) inštaloval pre tieto účely GPS zariadenia do vozidiel, ktoré slúžia na zametanie komunikácií i zimnú údržbu.

„Týka sa to štyroch vozidiel,“ potvrdil predseda predstavenstva RPVPS Milan Sokol. „Pokiaľ majú byť na výjazde, chceme, aby to bolo efektívne, účelné a hospodárne,“ vysvetlil Sokol.

Online mapa pohybu vozidiel údržby dáva podľa starostu Ružinova Dušana Pekára dobrú možnosť nielen sledovať pohyb mechanizmov, ale takisto aj spätne odkontrolovať vykonanú prácu.

„V minulosti sme napríklad evidovali sťažnosti obyvateľov na zimnú údržbu, na základe tohto monitoringu si vieme aj vyhodnotiť samotný zrealizovaný zásah čistiacich vozidiel,“ dodal Pekár.

Online prístup k sledovaniu techniky určenej na výkon zimnej údržby začala na základe zmluvy s dodávateľom v minulom roku využívať aj Karlova Ves.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Januárový sneh v Bratislave

Zdroj: Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy / Dnes24 / TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM