Samospráva

Chcete kandidovať za starostu či poslanca? Ponáhľajte sa, lehoty sa krátia

Kandidáti na starostov, primátorov a poslancov zastupiteľstiev majú približne dva týždne na podávanie kandidačných listín. Termín uplynie 21. septembra. Oficiálna predvolebná kampaň sa začne koncom októbra. Samotné komunálne voľby budú 15. novembra.

Ilustračný obrázok k článku Chcete kandidovať za starostu či poslanca? Ponáhľajte sa, lehoty sa krátia
Zdroj: TASR

Kandidačnú listinu na starostu, primátora či poslancov môže podľa zákona podávať politická strana, hnutie, koalícia strán aj nezávislý kandidát. Ak kandidačnú listinu podáva strana či koalícia, treba k nej pripojiť vlastnoručne podpísané vyhlásenie každého kandidáta uvedeného na zozname. Nezávislí kandidáti potrebujú okrem vyhlásenia aj petíciu, ktorou voliči vyjadrili podporu daným kandidátom.

Uchádzači o post starostu musia po novom doložiť aj fotokópiu dokladu o ukončenom aspoň stredoškolskom vzdelaní. Je to výučný list, vysvedčenie o záverečnej skúške, záverečné vysvedčenie či vysvedčenie o maturitnej skúške. „Ak má kandidát vyššie vzdelanie, ako je stredné, pripojí fotokópiu akéhokoľvek dokladu o získaní vyššieho vzdelania,“ uvádza sa na webstránke ministerstva vnútra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM