Tomáš Stupavský Rôzne

Chcete aj vy určiť kam poputujú peniaze z mestskej pokladnice? O bratislavskom rozpočte môžete hlasovať do piatka

Chod a dianie každého mesta sa dá asi najviac ovplyvniť rozpočtom. V ňom sa určujú všetky programové priority, ako napríklad koľko peňazí pôjde na dopravu, životné prostredie, bezpečnosť, sociálne služby či vzdelávane a šport. Bratislavčania môžu rozhodnúť kam mestské peniaze poputujú.

Ilustračný obrázok k článku Chcete aj vy určiť kam poputujú peniaze z mestskej pokladnice? O bratislavskom rozpočte môžete hlasovať do piatka
Zdroj: TASR

Od ľudí žijúcich v hlavnom meste sa zozbieralo niekoľko podnetov v rámci tzv. Burzy nápadov, ktoré boli neskôr určené na hlasovanie. Preto mohol každý Bratislavčan navrhnúť, kam a koľko peňazí z mestského rozpočtu samospráva použije na realizáciu projektov v roku 2015.

Návrhy by sa mali predovšetkým týkať inovatívnych prístupov a projektov, ktoré prinesú mestu novú tvár. Naopak kompetentným je vyčítané, že do ponuky hlasovania boli zaradené aj klasické funkcie mesta, ako údržba zelene či oprava komunikácii, ale na tieto položky má mať mesto vyčlenené zvlášť finančné zdroje.

Zaujímavé projekty

Veľkou výhodou je, že môžete hlasovať za ľubovoľný počet projektov. Na výber je však hneď niekoľko zaujímavých návrhov, napríklad:

- Doprava a komunikácie – Lamač) Prestavba terminálu Patrónka

Projektová dokumentácia, resp. štúdia na nové komplexné riešenie prestupného terminálu Patrónka na Lamačskej ceste.

- Kultúra – Burza na hrade Devín

Prostriedky z občianskeho rozpočtu využiť na marketing a propagáciu akcie nielen doma, ale aj v zahraničí (letáky, plagáty, webbaneri, marketing na sociálnych sieťach, reklama v tlačových periodikách, preklady textov do nemčiny, atď.).

- Šport – Postavenie mestského skateparku pre deti, mládež a verejnosť

Areál skateparku bude slúžiť pre rekreačné športovanie – skateboarding, in-line, BMX.

- Životné prostredie – Výsadba drevín

Výsadba stromov, stromoradí zlepší sa životné prostredie v meste, pomôže sa skvalitniť ovzdušie a prispeje sa k zlepšeniu klimatických podmienok.

Ako a kde hlasovať?

Hlasovanie je veľmi jednoduché. Ako prvý krok sa vyžaduje registrácia cez formulár na stránke www.rozhodni.bratislava.sk. Následne je záujemcovi zaslaný potvrdzujúci email, odkiaľ si treba opísať heslo a prihlásiť sa. Do ankety sa môže zapojiť každý občan Bratislavy, ktorý dovŕšil 15 rokov.

Hlasovanie prebieha od 13. novembra 2014 a potrvá už iba do piatku 28. novembra 2014.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM