Jakub Haršany Správy

Chátrajúcu budovu materskej školy obnovili na nepoznanie

Dnes v dedinke Jablonec, na hranici Bratislavského kraja, otvorili pre verejnosť vynovené priestory materskej školy. Pozrite sa spolu s nami, aká krása na detičky čaká.

Ilustračný obrázok k článku Chátrajúcu budovu materskej školy obnovili na nepoznanie
Zdroj: Dnes24.sk

Budova Materskej školy Jablonec dlhé roky neprešla výraznou zmenou. Jej technický stav už nebol ideálny, stará strecha pomaličky zatekala a ani kapacitne už nepostačovala.

Jablončania sa mohli prejsť po škôlke

Aj z tohto dôvodu bola obnova materskej školy jednou z priorít starostu obce Slavomíra Pociska. Dnes sa Jablončania dočkali a vynovenú materskú školu oficiálne otvorili aj za prítomnosti predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša. V rámci slávnostného otvorenia bola škôlka otvorená pre verejnosť, takže každý mohol nahliadnuť do jej novučkých priestorov.

Cesta k obnove však nebola jednoduchá. Obec potrebovala na rekonštrukciu v prvom rade financie, ktoré sa jej nakoniec podarili získať z ministerstva školstva, BSK aj zo Západoslovenskej energetiky. Práce sa začali už minulý rok, kedy sa opravila strecha. Aby sa neobmedzovalo fungovanie škôlky, práce vo vnútri sa museli odložiť až na tohtoročné leto.

Vybudovala sa trieda v podkroví

Počas neho sa v podkroví vybudovala nová trieda, spolu s miestnosťou pre učiteľky a sociálnym zariadením. Z dôvodu bezpečnostných noriem sa musel vybúrať bočný únikový východ. Rekonštrukciou prešli aj priestory na prízemí, vrátane kuchynky. Miestnosti sa vymaľovali a položilo sa nové linoleum. Zriadila sa taktiež nová samostatná miestnosť pre upratovačku.

Zároveň sa obnovila aj priľahlá záhrada, ktorá bude deťom slúžiť na hranie. Vyhodili sa staré preliezačky, ktoré nespĺňali bezpečnostné normy a nahradili ich nové. Areál sa pokosil, odstránili sa nebezpečné stromy a vysadili sa nové mladé stromčeky.

Zvýšila sa kapacita o 20 detí

Aj keď sa obyvatelia dediny načakali, finálny výsledok stojí za to. „To, čo sa na začiatku zdalo nemožné, sa dnes stalo skutočnosťou. Keď tu dnes vidím tie vysmiate detské tváre, napĺňa ma to šťastím,“ podelil sa s nami o svoje pocity starosta obce.

Kapacita škôlky sa obnovou a vybudovaním novej triedy zvýšila z 30 na 50 detí. Taktiež bolo potrebné prijať dve nové zamestnankyne. Pondelok sa už nezadržateľne blíži a všetci, vrátane učiteliek a detí, sa už tešia na začiatok nového školského roka v nových krásnych priestoroch.

Čítajte aj: Na žiakov v Starom Meste čakajú nové podlahy či vymaľované triedy

Vynovená materská škola v Jablonci
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM