Šport

Charitatívny svetový beh pomôže vozičkárom. Do Wings for Life World Run sa zapojí aj Bratislava

Po vydarenej vlaňajšej premiére sa do 2. ročníka celosvetového charitatívneho bežeckého podujatia Wings for Life World Run opäť zapojí Bratislava. Pod heslom „Beh pre tých, ktorí nemôžu behať“ sa podujatie na zdolávanie kilometrov začne v nedeľu 3. mája o 13.00 hodine.

Ilustračný obrázok k článku Charitatívny svetový beh pomôže vozičkárom. Do Wings for Life World Run sa zapojí aj Bratislava
Zdroj: TASR

V rovnakom čase v 35 mestách na piatich kontinentoch vybehnú tisíce nadšencov, ktorí svojou účasťou podporia výskum liečby poranení miechy nadáciou Wings for Life foundation, pre ktorú ide celý výťažok zo štartovného. Zámerom projektu je, aby ľudia s poškodením miechy odkázaní na invalidný vozík mohli raz chodiť.

Wings for Life World Run je nový typ podujatia, aké doteraz nebolo usporiadané v žiadnom športovom odvetví. Je to globálne dobrodružstvo, ktoré zjednotí športovcov celého sveta v jednych pretekoch za tých, ktorí nemôžu bežať.

Okrem celosvetovosti a charitatívneho zámeru je beh výnimočný svojím hodnotením. Nejde o to byť čo najrýchlejšie v cieli, ale vydržať čo najdlhšie bežať svojím tempom, kým účastníkov nedostihne záchytné vozidlo. To pol hodiny po štarte vyráža rýchlosťou 15 km/hodinu a každú hodinu zvýši rýchlosť o jeden km. Koho dostihne, ten praktický dobehol do cieľa. Celkove sa preteky končia vtedy, keď auto dôjde k poslednému bežcovi, čiže k tomu, ktorý bežal najdlhšie. Výsledky sú podľa ubehnutých km a Slováci sa takto môžu porovnať s bežcami v iných krajinách. Beh možno sledovať vo všetkých mestách online.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Nikdy sa nevzdávajte, hovorí vozíčkar Michal Matúš, športovec telom i dušou

„Týmto podujatím sa Bratislava dostáva do sveta. Zatiaľ máme prihlásených 1600 bežcov. Našou túžbou je dosiahnuť ich 2015, ako je rok. Organizačne je to náročný beh, pretože cieľ je pre každého bežca kdekoľvek a ja som bol pre nich cieľová páska,“ na dnešnej tlačovej konferencii povedal organizátor behu Peter Pukalovič, ktorý vlani jazdil v „stíhacom“ aute.

Záujemcovia o beh sa môžu prihlásiť do 26. apríla na stránke podujatia wingsforlifewor­ldrun.com/sk.

Toto podujatie má v každej krajine svojich ambasádorov, ktorí sa ho tiež aktívne zúčastnia. Na Slovensku sú to herec a operný spevák Filip Tůma, vodná slalomárka Jana Dukátová, zjazdár Adam Žampa, moderátori Matej Cifra, Milan Junior Zimnýkoval a Marcel Forgáč.

„Oceňujem zmysel tohto podujatia. Keď som ležala v nemocnici s poranenými stavcami, moje jediné želanie bolo, aby som raz mohla behať,“ vyznala sa televízna moderátorka Jana Hospodárová, ktorá často beháva so psíkom a ako ambasádorka sa tiež zúčastní behu.

Podľa autora 100-km trate, maratónca Marcela Matanina budú mať teraz zmenou trate bežci lepšie podmienky. Vlani bežali proti vetru smerom na Záhorie, teraz to bude k Vodnému dielu Gabčíkovo. „Táto trať je rovinatejšia a ak bude priaznivý vietor, bežcom trošku pomôže vo výkonoch,“ povedal Matanin.

Na zmenu trate a dobrý vietor sa spolieha aj vlaňajší víťaz Boris Csiba. „Pobeží sa cez Rusovce, kde bývam, ale aj po miestach, kde som ešte nebol. Ak pomôže vietor, chcel by som zabehnúť 75 až 78 km, čo je popredné miesto aj v celosvetovom meradle,“ prisľúbil Csiba.

Vlani sa v Bratislave zúčastnilo 971 bežcov. Víťaz Boris Csiba zabehol 50,22 km a medzi ženami najviac Jana Zatlukalová s výkonom 39,22 km. V 34 mestách 32 krajín sa zapojilo 36.397 bežcov. Celosvetovými víťazmi behu sa stal Lemawork Ketema s výsledkom 78,58 km (Rakúsko) a bežkyňa Elise Selvikvak Molvik 54,79 km (Nórsko).

Prečítajte si tiež: Bežecká sezóna v Bratislave štartuje: Viete prečo je beh zdravý?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM