Rôzne

Charitatívna akcia "Pomôž, keď môžeš" venuje 50 zdravotníckych matracov

Spoločnosť Ferdinand de Martinengo (SFM) v duchu odkazu zosnulého kňaza Antona Srholca - Pomôž, keď môžeš - spustila rovnomennú charitatívnu akciu na pomoc chorým, slabým a trpiacim.

Ilustračný obrázok k článku Charitatívna akcia "Pomôž, keď môžeš" venuje 50 zdravotníckych matracov
Zdroj: TASR

Humanitárna a charitatívna spoločnosť daruje do domácností i rôznym sociálnym a zdravotníckym zariadeniam 50 antidekubitných pneumatických matracov, ktoré slúžia ako prevencia proti preležaninám.

Do akcie sa môže zapojiť aj verejnosť, dobrovoľníci môžu za zvýhodnených podmienok zakúpiť antidekubitný matrac a darovať ho svojmu blízkemu, do nemocnice či domova dôchodcov.

„Jedným z veľkých problémov v našom zdravotníctve i sociálnych službách, ktorý postihuje tisíce ľudí, sú práve dekubity. Zbytočné utrpenie, ktorému sa dá predísť. Preležaniny sa môžu objaviť zo dňa na deň a ich vzniku zabráni len prevencia. Kým cena pneumatických matracov je viac ako 200 eur, liečba pacienta s preležaninami stojí štát až okolo 3000 eur,“ upozornil predseda SFM Peter Kurhajec na dnešnej konferencii, ktorá sa konala pri príležitosti 195. výročia narodenia talianskeho šľachtica, záchranára, učiteľa a športovca Ferdinanda de Martinengo.

„Bol hasič, humanista, pomáhal, bol to športovec, a je to aj v jeho duchu. To sú dva momenty spojené dohromady, chceme pomáhať,“ povedal pre Peter Kurhajec, ktorý sa v mladosti podieľal na vývoji viacerých pomôcok pre zdravotne postihnutých.

Bežná cena matracov je 200 eur

Ako ďalej uviedol, moderná zdravotnícka pomôcka uľahčujúca život ležiacich pacientov predstavuje pre mnohé rodiny v núdzi veľkú finančnú záťaž. Preto je cieľom charitatívnej akcie tiež šírenie osvety, aby pacienti odkázaní na lôžko, či v stave vyžadujúcom si ošetrovateľskú starostlivosť vedeli, že majú nárok na úhradu antidekubitných matracov z verejného zdravotného poistenia.

Antidekubitné matrace za zvýhodnených podmienok v rámci akcie dodá a rozošle francúzska firma Thuasne. Bežná cena matracov je vyše 200 eur, darcovia počas nasledujúceho štvrťroka môžu zakúpiť pomôcku za 110 eur (10 eur je poštovné a balné). Pokiaľ si darcovia vyzdvihnú matrace na predajni, cena za jeden kus bude 100 eur. Viac informácií o tom, ako darovať antidekubitné matrace, získajú záujemcovia na info@thuasne.sk.

Charitatívna akcia „Pomôž, keď môžeš“ potrvá do 31. mája. Koná sa pod záštitou SFM, Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov SR a projektu Slovensko bez bariér. Zoznam darcov aj obdarovaných bude zverejnený po skončení akcie.

Podporili ju viaceré osobnosti spoločenského, kultúrneho a športového života. Medzi nimi sú napríklad herečky Božidara Turzonovová, Emília Vášáryová, básnik Daniel Hevier, bývalý hokejový tréner slovenskej reprezentácie Ján Filc, herci Stano Dančiak a Matej Landl, lekár Pavol Traubner, záchranár Viliam Dobiáš, meteorológ Jozef Iľko, či akademický maliar Miroslav Cipár.

Prečítajte si aj: Krízové centrum Repuls získa špeciálny prístroj pre detských klientov

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM