Adriana Banásová Kultúra

Českí architekti Otakar Novotný a Josef Gočár vystavujú u nás. V hlavnom meste môžete navštíviť ich prierez celoživotnou tvorbou

Výber z celoživotnej tvorby dvoch významných českých architektov Josefa Gočára (1880-1945) a Otakara Novotného (1880-1959) je na výstave v galérii Slovenskej výtvarnej únie (SVÚ) v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Českí architekti Otakar Novotný a Josef Gočár vystavujú u nás. V hlavnom meste môžete navštíviť ich prierez celoživotnou tvorbou
Zdroj: TASR

Panelovú expozíciu pri príležitosti 135. výročia narodenia oboch umelcov pripravil český Spolok výtvarných umelcov (SVU) Mánes.

Podľa Tomáša Novotného, spoluzostavovateľa výstavy a vnuka Otakara Novotného, obaja architekti boli priatelia aj súpútnici počas štúdií na Vysokej škole umeleckopriemys­lovej (VŠUP). V Prahe študovali u Jana Kotěru, ktorý je považovaný za otca československej architektúry.

Po štúdiách viedli Kotěrovu kanceláriu a po jeho smrti sa stali významnými pedagógmi a neskôr rektormi: Josef Gočár na Akadémii výtvarných umení a Otakar Novotný na VŠUP. Podieľali sa na výchove významných predstaviteľov slávnej československej funkcionalistickej generácie a zanechali po sebe veľké a na tú dobu progresívne dielo. Okrem slávnej histórie najvýznamnejšieho výtvarného českého spolku Mánes výstava dokumentuje život a tvorbu oboch umelcov.

„Stačí sa pozrieť na výstavu, koľko toho tí dvaja dokázali v období, keď sa končila secesia, začínala sa moderna, miešal sa kubizmus, prichádzal funkcionalizmus. Tieto rôzne polohy uplatňovali v architektúre, čo bolo veľmi progresívne a odvážne. Postavili Československý pavilón na Bienále v Benátkach v rokoch 1924–1925. Tá česká kultúra v tom období mala veľmi silné postavenie a bola vnímaná aj v európskom meradle,“ konštatoval predseda SVÚ Pavol Kráľ.

Zároveň pripomenul vzájomné česko-slovenské vzťahy, keď napríklad českí architekti navrhli výstavný pavilón Umeleckej besedy slovenskej v Bratislave (1925–1926). Táto budova, známa pod názvom Umelka, je sídlom SVÚ. Postavil ju výtvarný spolok Umelecká beseda slovenská a podobne v Čechách si spolok Mánes postavil v Prahe svoj výstavný dom Mánes. Obidva spolky mali vo svojich krajinách dominantné postavenie vo výtvarnom umení.

Na vyše 50 paneloch je množstvo textových informácií, fotografií, kresieb či súťažných návrhov na rôzne objekty. Medzi nimi napríklad návrh na Zemský dom na mieste Bratislavského hradu. Z tvorby oboch architektov možno vidieť postavené paláce, vily, rodinné a obytné domy, školy, zdravotnícke zariadenia, kostoly, poisťovne, divadlá, múzeá, galérie, vodojem s majákom na letisku Praha – Kbely, či regulačný plán Hradca Králové s rôznymi objektmi.

Výstava potrvá do 13. októbra.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM