Nina Táborská Správy

Ceny nových bytov v Bratislave narástli: Voľných bytov bolo ku koncu septembra najviac za posledné štyri roky

Na bratislavskom trhu nehnuteľností bolo ku koncu septembra v ponuke 3600 voľných nových bytov, čo je najviac za posledné štyri roky. Len 20 percent bytov je pritom pripravených na nasťahovanie. V analýze za 3. štvrťrok na to upozornila Bencont Investments, podľa ktorej ceny bytov začali rásť.

Ilustračný obrázok k článku Ceny nových bytov v Bratislave narástli: Voľných bytov bolo ku koncu septembra najviac za posledné štyri roky
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Priemerná cena štvorcového metra (m2) bytu v Bratislave dosiahla v tomto období úroveň 2233 eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH). Je to najvyššia cena za posledné tri roky a od svojho dna v poslednom štvrťroku 2014 je už o 165 eur vyššia.

Z cenového hľadiska sú podľa analýzy pre dopyt výhodnejšie byty vo výstavbe a na papieri, pretože sú v priemere o 27.600 eur lacnejšie, ako už dokončené byty.

„Táto situácia nás len utvrdzuje v tom, že dopyt už rok a pol nakupuje byty takmer výlučne z papiera a po dokončení objektu v ňom zostane len ‚odpad‘ – zlé riešené byty, respektíve byty na spodných podlažiach, alebo severných stranách,“ zhodnotil hlavný analytik Bencont Investments Matúš Jančura.

Petržalka v kurze

Priemerná absolútna cena bratislavských bytov už dva roky osciluje okolo úrovne 150-tisíc eur s DPH. Priemerná jednotková cena na m2 sa však odrazila od dna a začala rásť. „Obdobie cenového poklesu sa skončilo, za nehnuteľnosti si bude treba v budúcnosti priplatiť,“ konštatuje sa v analýze.

V 3. štvrťroku sa predalo dvojnásobne viac bytov ako v rovnakom období minulého roka. Z 982 predaných bytov v novostavbách tvoril 79 percent predaj z papiera. Najviac bytov, približne 300, sa predalo v piatom bratislavskom obvode. Viac ako tretinový podiel na tom má zóna Slnečnice – Južné mesto. Takmer 270 bytov sa predalo v druhom okrese, kde ťahúňom bola prestavba bývalých kancelárií v zóne Apollo Biznis centrum a projekt City House Ružinov.

Viditeľnejší rast cien

Tí kupujúci, ktorí si na svoj byt boli ochotní počkať, kým sa dokončí, zaplatili za svoje bývanie podľa analýzy v priemere o 43-tisíc eur menej oproti tým, ktorí kúpili byt, do ktorého sa mohli ihneď nasťahovať. Ten, kto kúpil byt z papiera, však kúpil v priemere nehnuteľnosť menšiu o 19 m2.

Jančura poukázal na to, že počas krízových rokov 2009 až 2012 sa vytvorila zásoba kupujúcich, ktorí odkladali svoje rozhodovanie na neskôr s očakávaním lepších a istejších podmienok.

„No práve to spôsobilo rekordné čísla predajov, návrat k predajom z papiera a prílev nových projektov. Ceny novostavieb sa stabilizovali a začali rásť. V poslednom roku a pol trh nových bytov dostupných na nasťahovanie takmer prestal existovať. Dopyt začal potrebu riešiť substituovaním na trhu starých bytov. Ten začal pod tlakom dopytu zvyšovať ceny,“ opísal.

Analytik očakáva v najbližšom období viditeľnejší rast cien novostavieb vyvolaný práve dopytom. „Makroekonomická situácia povzbudzuje dopyt v rozhodovaní – klesajúca nezamestnanosť, rastúci hrubý domáci produkt (HDP), rastúce mzdy, nízka inflácia a nízke úrokové sadzby,“ zdôvodnil. Ako dodal, trh starých bytov z pohľadu cien už naráža na svoj strop, preto pri ňom predpokladá v blízkej budúcnosti stagnáciu.

Prečítajte si tiež: Ďalšie nové byty v Bratislave: Súbor ôsmich bytových domov vyrastie v blízkosti obchodného centra Dubrawa

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM