Správy Samospráva

Časť Bratislavy ZHASLA a ponorila sa do TMY: Magistrát sa tak pripojil k PROTESTU +FOTO

Viaceré samosprávy po celom Slovensku vypli na protest verejné osvetlenie.

Ilustračný obrázok k článku Časť Bratislavy ZHASLA a ponorila sa do TMY: Magistrát sa tak pripojil k PROTESTU  +FOTO
5
Galéria

Bratislava sa včera pridala k celoslovenskému protestu samospráv zhasnutím verejného osvetlenia.

Tmavé námestia aj Slavín

„Naše mesto, rovnako ako ďalšie samosprávy na Slovensku, prichádza v dôsledku vysokých cien energií a legislatívnych zmien presadených vládou o milióny eur. Tieto financie budú samosprávam chýbať na poskytovanie mnohých služieb, na ktoré sú naše obyvateľky a obyvatelia zvyknutí, alebo odkázaní. Len legislatívne zmeny presadené vládou koncom minulého roka obrali rozpočet Bratislavy o 55 mil eur,“ uviedol na margo zhasnutých svetiel primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociálnej sieti.

Vallo tiež pripomenul, že voči oprávneným požiadavkám samospráv, ktoré by vzniknutú situáciu riešili, je vláda hluchá a slepá.

Akoby si neuvedomovala, že samosprávy tu nie sú samé pre seba a preto, aby živili svoje úrady, ale sú tu preto, aby zlepšovali kvalitu života svojim obyvateľom. Bratislava a ostatné samosprávy akútne potrebujú, aby vláda rýchlo a efektívne sanovala masívne výpadky v príjmoch, lebo tieto už ohrozujú aj základné služby pre obyvateľov,“ vysvetľuje primátor Bratislavy.

Bratislava kvôli bezpečnosti v meste zhasla včera osvetlenie iba v priestore Hlavného námestia, Františkánskeho námestia a na Slavíne. Stalo sa tak iba na pol hodinu, v čase od 19:00 do 19:30 hod.

Veríme, že symbolický odkaz nášho protestu bude aj tak dostatočne zrozumiteľný pre tých, ktorých sa najviac týka a ktorí tento problém spôsobili – pre vládu a poslancov parlamentu,“ dodal na záver Vallo.

Zhasnuté svetlá na Slovensku

Do demonštrácie sa podľa ústredného riaditeľa Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michala Kaliňáka zapojilo minimálne 75 percent samospráv.

Verejné osvetlenie zhasli napríklad aj v Prešove, Banskej Bystrici, Zvolene, Prievidzi či v Partizánskom. „K protestu sa symbolicky pripojilo aj 43 miest a obcí, ktoré z technických dôvodov nemohli vypnúť verejné osvetlenie,“ uviedol Kaliňák.

Samosprávy vo svojom vyhlásení uviedli, že sú obeťami zlých rozhodnutí vlády a čo aktuálne najviac potrebujú, je rýchla a efektívna pomoc vládneho kabinetu. Očakávajú riešenia, ktoré im pomôžu s vysokými účtami za jeseň a zimu minulého roka. Rovnako chcú, aby im vláda priblížila pomoc aj v tomto roku a nezabudla ani na samosprávy, ktoré využívajú biomasu, pelety či drevoštiepku.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Vypnuté verejné osvetlenie v Bratislave
5
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM