Rôzne

Čas dovoleniek je v plnom prúde. Kam môžete cestovať iba s občianskym preukazom?

Chystáte sa na dovolenku a váhate, či vám na vycestovanie postačí občiansky preukaz alebo potrebujete pas? Pomôže vám zoznam krajín, pri návšteve ktorých pas nepotrebujete.

Ilustračný obrázok k článku Čas dovoleniek je v plnom prúde. Kam môžete cestovať iba s občianskym preukazom?
Zdroj: TASR

Pozabudli ste na vybavenie pasu a nemáte istotu, či môžete do svojej dovolenkovej destinácie vycestovať iba s občianskym preukazom? Tu je zoznam krajín, do ktorých vás pustia aj bez cestovného dokladu.

S „občianskym“ do Európskej únie

Občania Slovenskej republiky môžu s občianskym preukazom vydaným formou ID karty cestovať na územie členských štátov Európskej únie.

Občiansky preukaz vám postačí aj na cesty na Island, do Lichtenštajnska, Nórska, Švajčiarska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny, Macedónskej republiky, Srbska, Albánska, Gruzínska, Moldavska a na Gibraltár. „Pri cestách na územie iných štátov je potrebný cestovný pas platný minimálne 6 mesiacov od predpokladaného ukončenia pobytu,“ upozorňuje na svojej webovej stránke Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZV).

„V prípade využitia leteckej dopravy môžu niektoré letecké spoločnosti vo svojich prepravných podmienkach stanoviť podmienku predloženia cestovného pasu. Preto je vždy potrebné preveriť si, či konkrétna letecká spoločnosť akceptuje občiansky preukaz ako cestovný doklad,“ informuje ministerstvo.

Bezpečnosť nadovšetko

Ak máte vybavený pas, zostáva ešte zamyslieť sa nad tým, kam vycestovať. Ministerstvo zahraničných vecí vypracovalo zoznam krajín, do ktorý by ste sa mali vybrať až po oboznámení sa so situáciou v krajine.

Rezort zahraničia odporúča ihneď opustiť Irak, Líbyu, Sýriu, Jemen a Somálsko. Dobre urobíte, ak sa vyhnete aj Afganistanu, Libanonu, Pakistanu, Južnému Sudánu, Mali, Japonsku a Filipínam.

Zvážiť nevyhnutnosť cestovania by ste podľa MZV mali do krajín ako Bangladéš, Burundi, Čad, Konžská demokratická republika, Konžská republika, Egypt, Etiópia, Eritrea, Guinea, Haiti, Keňa, Gambia, Mauretánia, Nepál, Nigéria, Sudán, Thajsko, Togo, Tunisko, Turecko, Ghana, Ukrajina a Venezuela.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM