Rôzne Správy

Čaputová ide príkladom ako ŠETRIŤ: Prezidentský palác bude v TME, a to nie je VŠETKO!

Prezidentská kancelária prijíma energetické úsporné opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová ide príkladom ako ŠETRIŤ: Prezidentský palác bude v TME, a to nie je VŠETKO!
2
Galéria

Sériu úsporných opatrení v súvislosti s energetickou a klimatickou krízou v prezidentskej kancelárii ohlásila vo štvrtok hlava štátu Zuzana Čaputová. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Energetická kríza

Do konca leta bude stlmené klimatizovanie spoločných priestorov a počas najbližšej vykurovacej sezóny bude znížená teplota v priestoroch Prezidentského paláca o jeden až dva stupne.

Maximálna teplota pri ohreve teplej vody bude znížená na 50 stupňov. Okrem toho sa o dve hodiny skráti aj doba nočného osvetlenia Prezidentského paláca.

Podľa prezidentky je dôležité, aby verejné inštitúcie začali pri energetických úsporách od seba. „Okrem toho, že dlhodobo čelíme klimatickej kríze, v súčasnosti nás ohrozuje aj energetická kríza. Práve z týchto dôvodov chceme ísť príkladom a hľadať ďalšie úspory na energiách,“ uviedla prezidentka.

Vedúci Kancelárie prezidenta SR Metod Špaček upresnil, že úsporné opatrenia sú nastavené tak, aby sa zamestnanci aj naďalej cítili v práci príjemne.

Nad rámec projektu

„Už pri miernom znížení teploty o jeden až dva stupne môžeme ušetriť až desať percent z celkovej spotreby energií na vykurovanie,“ poznamenal.

Prijaté opatrenia idú nad rámec dlhodobého projektu Kancelárie prezidenta SR Zelená kancelária, ktorého cieľom je stať sa prvou klimaticky neutrálnou verejnou inštitúciou do roku 2030.

Prezidentka dúfa, že tieto úsporné opatrenia a aj dlhodobý projekt Zelenej kancelárie budú inšpiráciou aj pre ďalšie verejné inštitúcie.

Súvisiace články

Deň otvorených dverí v Prezidentskom paláci
11
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM