Anton Hrachovský Rôzne

Čaputová so Zemanom si pripomenuli revolúciu a otvorili Český dom v Bratislave, VIDEO+FOTO

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Miloš Zeman slávnostne prestrihnutím pásky otvorili Český dom v Bratislave. Ešte predtým položili spolu veniec k pamätnej tabuli, pripomenuli si tak pochod slovenských študentov v Bratislave 16. novembra 1989.

Zdroj: Dnes24.sk

Český dom má priniesť možnosti ďalších aktivít krajanov i veľvyslanectva ČR na Slovensku.

Otvorili Český dom v Bratislave

Otvorenie Českého domu v Bratislave bolo podľa Zemanových slov jeho snom, poďakoval veľvyslancovi ČR na Slovensku Tomášovi Tuhému, ako aj českej ministerke pre miestny rozvoj Kláre Dostálovej a ministrovi priemyslu a obchodu Karlovi Havlíčkovi. „Prajem Českému domu, aby sa stal miestom stretávania sa a miestom priateľstva,“ povedal Zeman pri otvorení novinárom.

Čaputová pripomenula, že aj po rozdelení Československa zostali tieto dve krajiny najbližšími partnermi a priateľmi. Verí, že Český dom tejto blízkosti iba prispeje.

„Verím, že Bratislava, ale aj celá krajina získala otvorením Českého domu v Bratislave dôležité miesto stretávania sa, miesto, ktoré prospeje spoločnému vzájomnému obchodu, ale aj kultúrnej výmene,“ povedala slovenská prezidentka novinárom.

Spomienka na pochod študentov

Pred otvorením Českého domu sa hlavy oboch štátov stretli pred budovou Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave. Spoločne položili veniec k pamätnej tabuli, pripomenuli si tak pochod slovenských študentov v Bratislave 16. novembra 1989.

„17. november a všetky zmeny, ktoré nasledovali, boli spoločným víťazstvom občanov vtedajšieho Československa. Bola to ukážka toho, ako solidarita a spolupráca môže viesť k veľkej a úžasnej zmene,“ skonštatovala Čaputová.

Český dom v Bratislave má zahŕňať multifunkčnú sálu, galériu, kancelárske a malé ubytovacie zázemie, ako aj gastronomickú prevádzku.

V Českom dome budú podľa Zemanových slov sídliť organizácie CzechTrade, CzechTourism a CzechInvest. Nachádza sa v centre hlavného mesta na Prepoštskej ulici.

Čaputová a Zeman slávnostne otvorili Český dom v Bratislave
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM