Ľuba Lesná Rôzne

Budeme mrznúť? Bratislavská teplárenská je v exekučnom konaní

Bratislavská teplárenská (BAT), ktorej jediným akcionárom je štát a stará sa o teplo v hlavnom meste, má zablokované účty a je v exekučnom konaní. Spoločnosť totiž prehrala súdny spor so spoločnosťou Paroplyn Holdings Limited (PHL), ktorá patrí finančnej skupine Penta.

Ilustračný obrázok k článku Budeme mrznúť? Bratislavská teplárenská je v exekučnom konaní
Zdroj: Webnoviny.sk

Firma PHL podala podľa hovorcu Penty Martina Danka návrh na vykonanie exekúcie súdnemu exekútorovi už 7.augusta. „Dôvodom pre podanie návrhu je skutočnosť, že ak by sme si nárok formálne neuplatnili, došlo by k jeho premlčaniu,“ vysvetlil Danko pre náš portál Bratislava 24.sk.

Hovorkyňa Bratislavskej teplárenskej Jarmila Galandáková sa pre Webnoviny.sk vyjadrila, že kvôli exekučnému konaniu a pre zablokované účty je tepláreň v krízovom stave. „Zablokovanie finančných prostriedkov a majetku nám bráni realizovať prípravy na vykurovaciu sezónu a zabezpečiť tepelnú pohodu pre viac ako 40 % domácností v Bratislave,“ zdôraznila.

Krajský súd v Bratislave v júni rozhodol v prospech PHL. Podľa súdneho verdiktu BAT musí za neodobraté teplo z bratislavského Paroplynového cyklu zaplatiť PHL 26 miliónov eur.

Penta poslala písomný návrh na dohodu

Danko potvrdil, že PHL poslala 21.augusta BAT písomný návrh dohody, ktorý spočíval v odpustení časti dlhu a v návrhu pomoci pri zabezpečení dlhodobého financovania na báze štandardných úrokových podmienok. „Na tento náš návrh sme nedostali žiadnu odpoveď,“ podčiarkol Danko. Presnú sumu, o koľko navrhovali sumu znížiť, neuviedol.

Danko doplnil, že BAT iniciovala podanie mimoriadneho opravného prostriedku voči súdnemu rozhodnutiu, ktorý podal generálny prokurátor. Rozhodovať bude Najvyšší súd SR. „Do doby, kým Najvyšší súd prijme vo veci mimoriadneho opravného prostriedku rozhodnutie, nie je možné exekúciu realizovať,“ vysvetlil.

Pre náš portál sa nám nepodarilo získať stanovisko BAT-u. Pre Webnoviny. sk ale hovorkyňa Jarmila Galandáková zdôraznila, že BAT trikrát vyzvala súd, aby rozhodol o zastavení o exekúcie.

Dovolanie generálneho prokurátora

Koncom júla na podnet BAT totiž generálny prokurátor podal mimoriadne dovolanie, čím sa mala odložiť aj vykonateľnosť rozhodnutia krajského súdu. Bratislavská tepláreň, ktorá zatiaľ reakciu Najvyššieho súdu na mimoriadne dovolanie neobdržala, považuje preto exekučné konanie za protiprávne. Preto sa aj obrátila na exekučný súd, ktorým je Okresný súd Bratislava II, aby exekúciu zastavil.

"Do dnešného dňa exekučný súd nijako nerozhodol. A to aj napriek upozorneniu z našej strany, že vykonávaním exekučných úkonov hrozí riziko značných hospodárskych škôd,“ skonštatovala Galandáková.

Danko sa pre náš portál vyjadril, že PHL má záujem na mimo exekučnom vyriešení zaplatenia pohľadávky, o ktorej právoplatne rozhodli súdy po viac ako 10 rokoch. „Mrzí nás, že namiesto hľadania konštruktívneho riešenia, sa BAT usiluje o ďalšie získavanie času, čo vedie k ďalšiemu a podľa nášho názoru aj zbytočnému zvyšovaniu nákladov (zväčšuje sa ďalej istina o úroky),“ povedal doslova.

Čo sa vlastne stalo

Zmluvu o povinnom odbere tepla podpísali v roku 1999 spoločnosti Západoslovenské energetické závody a Paroplynový cyklus (PPC). Pätnásťročná zmluva mala garantovať schopnosť splácať poskytnutý úver na výstavbu paroplynu od Európskej investičnej banky vo výške 51 miliónov eur. Podľa zmluvy Západoslovenské energetické závody museli platiť za dohodnuté množstvo tepla, aj keď ho od bratislavského paroplynu neodobrali. Západoslovenské energetické závody sa neskôr, presnejšie 1. novembra 2001, rozdelili na tri akciové spoločnosti – Bratislavská teplárenská, Trnavská teplárenská a Západoslovenská energetika. Spoločnosť BAT zmluvu po svojom vzniku zdedila.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM