Kultúra

Bratislavský knižný festival BRaK sa uskutoční v novom termíne a na novom mieste

BRaK opäť predstaví to najlepšie z tvorby spisovateľov, ilustrátorov, knižných grafikov a typografov zo Slovenska a okolitých krajín.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský knižný festival BRaK sa uskutoční v novom termíne a na novom mieste
3
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavský knižný festival (BRaK) sa uskutoční v novom termíne – od 14. do 16. júna. Hlavná časť 6. ročníka najväčšieho slovenského knižného festivalu sa bude konať po prvý raz v priestoroch Novej Cvernovky, kde sa uskutoční predajná výstava kníh, ale aj viacero sprievodných podujatí – výstav, diskusií, tvorivých dielní a koncertov.

Všetko o knihách

„BRaK opäť predstaví to najlepšie z tvorby spisovateľov, ilustrátorov, knižných grafikov a typografov zo Slovenska a okolitých krajín,“ TASR o tom informovala Ivana Schwarz za tím organizátorov podujatia, ktoré „vzniká synergiou neúnavných malých vydavateľstiev, knižných profesionálov, kreatívnych ilustrátoriek, knižných nadšencov“.

Programová časť festivalu bude prvýkrát aj geograficky ukotvená a zameraná na susedné Maďarsko. Do Novej Cvernovky tak tento rok zavítajú tváre súčasnej maďarskej knižnej a hudobnej scény. Medzi nimi Benedekt Tóth, autor knihy Mŕtve body, či Ferencz Czinki, ktorého návšteva festivalu v minulosti inšpirovala na vytvorenie novely Bratislavské metro.

Literatúra aj hudba

Zo slovenských autorov nebude chýbať na BRaKu Monika Kompaníková, ktorá predstaví knižnú novinku Koniec sveta (a čo je za ním) s ilustráciami Veroniky Holecovej Klímovej. Na výstavách bude možné vidieť napríklad linorytovú tvorbu zakladateľky prvej linoryteckej fotobanky Linostock Magdalény Rutovej, predstaví sa tvorba študentov vizuálnej komunikácie z ateliéru Typolab (VŠVU).

Prezentované budú tiež ukážky Knihy klidu Lucie Lučanskej tlačenej na risografe, ktorá vznikla počas rezidencie pre mladých ilustrátorov v Novej Cvernovke, pod kuratelou festivalu minulý rok.

Hlavná časť festivalu sa uskutoční v polovici júna, podujatie však odštartuje 16. mája, kedy do Bratislavy zavíta „knižná superskupina“ Kafka Band. Tá sa na BRaK vracia po troch rokoch. Viacčlenná kapela sústredená okolo českých umelcov – spisovateľa Jaroslava Rudiša a ilustrátora Jaromíra 99 (Jaromír Švejdík) nedávno vydala nový, v poradí druhý album Amerika. V Bratislave sa predstaví 16. mája v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. „Okrem koncertu pripravujeme v tento deň aj výstavu o dejinách komiksu a diskusiu,“ avizujú organizátori.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM