Správy

Bratislavský dopravný podnik je najotvorenejšou mestskou firmou na Slovensku

Dopravný podnik Bratislava sa z porovnania úrovne transparentnosti mestských firiem v krajinách V4 umiestnil ako najotvorenejší slovenský mestský podnik.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský dopravný podnik je najotvorenejšou mestskou firmou na Slovensku
23
Galéria
Zdroj: DPB, a. s.

Organizácia Transparency International Slovensko spolu s ďalšími mimovládnymi organizáciami skúmala v období od novembra 2016 do januára 2017 úroveň transparentnosti v 36-tich mestských spoločnostiach v krajinách Vyšehradskej štvorky (9 firiem z každej krajiny).

Hodnotiace kritéria

Transparentnosť porovnávali na základe informácií zverejnených na webových stránkach spoločností, a to v desiatich oblastiach kľúčových pre verejnú kontrolu ako sú prístup k informáciám, verejné obstarávanie, personalistika či predaj a prenájom majetku.

Celkovo najotvorenejší prístup v sledovanom čase dosiahol spomedzi slovenských mestských spoločností práve Dopravný podnik Bratislava, ktorý sa umiestnil na treťom mieste v celom regióne. Jeho silné stránky sú napríklad spôsob zverejňovania zmlúv, informovanie o verejnom obstarávaní, možnostiach získať údaje podľa Infozákona, udelenej podpore a sponzoringu, ale aj vytvorenie etickej infraštruktúry cez etický kódex či pozíciu ombudsmana.

Priestor na zlepšenie

„Mestská hromadná doprava je jedným z najužších a najbližších kontaktov mesta s ľuďmi, preto jej prikladáme obrovskú váhu. Pri takejto veľkej firme, akou dopravný podnik je, je dôležitá aj transparentnosť. Preto ma teší, že podľa najnovšej štúdie je Dopravný podnik Bratislava najotvorenejšou mestskou firmou na Slovensku,“ vyjadril sa primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Napriek tretiemu miestu vidia organizácie, ktoré úroveň transparentnosti skúmali aj priestor na zlepšenie. V roku 2017 tak DPB, a.s. zabezpečí v rámci zverejňovania aj sekciu o informáciách o priebehu výberových konaní či ponukových konaní na predaj a prenájom majetku, zverejní aj profesné životopisy manažmentu či interné audity spoločnosti.

Ilustračný obrázok

Deň otvorených dverí v DPB
23
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM