Alexandra Húsková Správy Správy

Bratislavskí učitelia organizujú Zraz dlhých nosov

Iniciatíva bratislavských učiteľov chce dať vláde najavo, že ich ťahá za nos. Organizujú preto Zraz dlhých nosov, ktorý sa uskutoční pre úradom vlády na budúci týždeň. Iniciatíva spustila aj petíciu na podporu výzvy, ktorú adresovala vláde Slovenská komora učiteľov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavskí učitelia organizujú Zraz dlhých nosov
Zdroj: Dnes24.sk

„Názov vysvetľuje, že učiteľov dlhodobo vodia nos (nielen táto vláda) a že po zverejnení návrhu rozpočtu zostali s dlhým nosom nielen učitelia, ale celé školstvo, čiže aj rodičia a žiaci, ktorí nedostanú základné učebné pomôcky a nebudú mať vybavené učebne,“ uvádza sa na sociálnej sieti akcie.

Iniciatíva bratislavských učiteľov aktuálne organizuje 5. novembra o 15.30 pred Úradom vlády SR akciu s názvom Zraz dlhých nosov.

Iniciatíva bratislavských učiteľov je neformálna iniciatíva učiteľov, ktorí bojujú za zlepšenie postavenia učiteľa.

Výzva pre vládu

Slovenská komora učiteľov (SKU) vyzvala v stredu 21. októbra vládu SR, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur.

Rovnako žiadali vládu, aby navýšila rozpočty MŠVVaŠ a MV na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami a zabezpečila tak rodičom a ich deťom rovnaké podmienky v prístupe k vzdelaniu. Žiadajú aj prijať novelu zákona č. 317/2009, celý text výzvy nájdete TU.

Odpoveď ministerstva – prišli ste neskoro

Výzvu na zvýšenie platov odoslala vláde komora učiteľov, nakoľko považuje sociálne a spoločenské postavenie učiteľov za ďalej neudržateľné a neodrážajúce mieru kvalifikácie, náročnosti a prospešnosti ich práce.

Minister školstva Juraj Draxler však odkázal, že požiadavky SKU sú nereálne.

„Nemôžete prísť s tým, že sa má pripravený štátny rozpočet zmeniť rádovo o pol miliardy. To jednoducho nie je možné takto za niekoľko dní,“ uviedol pre TASR minister Draxler.

Zároveň však zdôraznil, že sa razantne hlási k zvyšovaniu platov učiteľov.

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM