Správy Samospráva

Bratislavského poslanca zadržala kriminálna agentúra. Chcel úplatok

Poslanec, ktorý v župných voľbách kandidoval ako protikorupčný aktivista, si mal podľa novomestského starostu Kusého od neho vypýtať úplatok 15-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavského poslanca zadržala kriminálna agentúra. Chcel úplatok
3
Galéria
Zdroj: TASR

Miestny poslanec bratislavského Nového Mesta a zároveň poslanec Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) si mal podľa novomestského starostu Rudolfa Kusého od neho vypýtať začiatkom toho týždňa úplatok 15-tisíc eur za to, že nepodá trestné oznámenie v súvislosti so správou z kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

Sprostredkovateľom mal byť zamestnanec jedného z oddelení novomestského miestneho úradu. Informoval o tom Rudolf Kusý. Meno poslanca a konkrétneho zamestnanca úradu odmietol zverejniť.

Polícia podozrivého zadržala

„Príslušný poslanec v posledných voľbách deklaroval, že sa živí ako protikorupčný aktivista,“ uviedol Kusý, pričom podľa jeho vyjadrení tento poslanec podával trestné oznámenia na vedenie miestneho úradu už aj v minulosti. V súvislosti s tohtotýždňovými udalosťami boli podľa starostu okamžité upovedomené príslušné štátne orgány aj Národná kriminálna agentúra (NAKA). Polícia potvrdila zadržanie podozrivej osoby.

„Môžeme potvrdiť, že vyšetrovať Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru dnes zadržal osobu podozrivú zo spáchania zločinu vydierania podľa paragrafu 189 Trestného zákona,“ povedal Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie Kancelárie prezidenta Policajného zboru. Pre aktuálne vykonávanie „procesných úkonov“ v rámci trestného konania nie je možné momentálne k celému prípadu poskytnúť bližšie informácie.

Žiadal 15-tisíc

K vypýtaniu úplatku malo dôjsť v pondelok 19. decembra na jednom z oddelení miestneho úradu, pracovník mestskej časti bol kontaktovaný poslancom so žiadosťou o úplatok. „Na otázku, akú sumu si predstavuje, povedal, že zelená farba (bankoviek) je síce dobrá, ale fialová je v tomto čase lepšia. Povedal, že si predstavuje sumu 15-tisíc eur,“ konštatoval Kusý.

To mala byť suma za to, že nepodá trestné oznámenie v súvislosti so spomínanou správou z kontroly hospodárenia mestskej časti zo strany NKÚ. Ten ju na miestom úrade vykonal v období od 25. mája do 19. augusta a zameral sa na vnútorný kontrolný systém a dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov pri hospodárení s verejnými prostriedkami a majetkom mestskej časti.

Zdroj: TASR

Pochybenia mestskej časti

NKÚ skonštatoval viaceré pochybenia mestskej časti, napr. pri verejnom obstarávaní, prideľovaní dotácií či správe a nakladaní s majetkom mestskej časti. „Nielen my máme pocit, že obstarávanie, prideľovanie dotácií a správa majetku sa neriadi platnými zákonmi. Aj samotný NKÚ vo svoje správe konštatuje viacnásobné porušenie zákona o verejnom obstarávaní, porušenie platných právnych predpisov pri prideľovaní dotácií a zásadné pochybenia pri vedení účtovníctva mestskej časti,“ uvádza sa v stanovisku občianskej iniciatívy Transparentná Bratislava.

Iniciatíva preto pre „podozrenia z machinácií pri verejnom obstarávaní, zo subvenčného podvodu pri prideľovaní dotácií a z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku“ mala podľa svojich vyjadrení podať v utorok trestné oznámenie na okresnú prokuratúru aj NAKA. Tie však podľa starostu Kusého žiadne takéto podania neevidujú.

Výsledky kontroly Nové Mesto rešpektuje

V súvislosti s kontrolou NKÚ miestny úrad skonštatoval, že išlo o štandardnú kontrolu, ktorá sa týkala prideľovania dotácií, sociálnej politiky či kultúrnej oblasti. Správa bola pritom podľa neho na miestnom zastupiteľstve prerokovaná bez výhrad a pripomienok. „S väčšinou bodov sa nestotožňujeme, ale výsledky rešpektujeme,“ podotkol Kusý.

NKÚ totiž samospráve vytýkal napr. prideľovanie finančného príspevku pri narodení dieťaťa či finančnú pomoc pre prvákov zo sociálne slabších rodín, opravu toaliet v centre voľného času či finančnú pomoc pri kúpe nového kotla na miestnu faru. Samospráva v mnohých prípadoch vykonala opatrenia na odstránenie nedostatkov, tie sú spolu so správou NKÚ aj stanoviskom mestskej časti na túto správu verejne dostupné niekoľko týždňov na webovej stránke Nového Mesta.

„NKÚ nekomentuje ďalšie konanie v tejto veci. Všetky zistenia, závery a výsledky z kontroly sú vždy premietnuté do protokolu, ku ktorému môže kontrolovaný subjekt vzniesť pripomienky. Výsledok kontroly je vždy verejne dostupný,“ uviedla hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková. Podobne sa v tomto smere vyjadril aj starosta, ktorý ubezpečil, že mestská časť všetky informácie zverejňuje a nemá dôvod tajiť.

Polícia
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM