Rôzne

Bratislavské NAJ: Prvý župan presadzoval politiku tolerancie a zmierenia

Po prvom bratislavskom županovi Samuelovi Zochovi je pomenovaná ulica v Bratislave aj chata v Modre.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Prvý župan presadzoval politiku tolerancie a zmierenia
4
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Samuel Zoch (1882 – 1928) bol evanjelický kňaz, verejný činiteľ, politik, cirkevný hodnostár a náboženský spisovateľ. Bol autorom textu Martinskej deklarácie, ktorou sa slovenskí politici v roku 1919 prihlásili k spoločnému štátu Čechov a Slovákov.

Tolerantný

V rokoch 1918 – 1919 pôsobil ako správca SNR pre Bratislavu a okolie, neskôr ako prvý župan a vládny komisár Bratislavskej župy a mesta Bratislavy. Úrad prevzal ako tridsaťdvaročný.

Bol známy svojím tolerantným postojom voči rôznym skupinám obyvateľstva. S vládnymi predstaviteľmi sa ale, okrem iného, nezhodol v názore na riešenie národnostných otázok či zachovanie cirkevného školstva, a tak sa krátko na to rozhodol vzdať sa funkcie župana.

Zaslúžil sa o usporiadanie národnostných pomerov, riadny chod zásobovania a výroby, zriaďoval a podporoval kultúrne a školské inštitúcie. Zaslúžil sa tiež o zaistenie Žitného ostrova pre ČSR a pomohol Bratislave stať sa slovenským hlavným mestom. Po odchode z úradu sa neskôr vo funkcii biskupa pričinil o založenie evanjelickej bohosloveckej fakulty v Bratislave.

Stankova pokladnička

Hoci sa mu v kresle župana darilo, v súkromí zažíval muky. V lete 1918 sa bezmocne musel prizerať, ako mu umiera na tetanus jediné dieťa, osemročný syn Stanko. S manželkou sa so stratou syna vyrovnávali obdivuhodným spôsobom. Odkladali peniaze, ktoré by počas výchovy vynaložili na synove potreby, a venovali ich na charitu. O venovaných peniazoch si viedol evidenciu v malom zošite. Fond pomenovali Stankova pokladnička.

Ulica aj chata

Roku 1919 sa Samuel Zoch vzdal županského úradu pre nesúhlas s niektorými krokmi vlády. Po odchode zo županského postu sa venoval najmä povinnostiam v evanjelickej cirkvi.

V roku 1928 Samuel Zoch náhle zomrel ako štyridsaťpäťročný na zákernú chorobu. Dva roky nato po ňom pomenovali v Bratislave ulicu, ktorá dodnes nesie jeho meno. V roku 1933 otvorili pri Modre rekreačné zariadenie, ktoré nesie jeho meno – Zochova chata.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM