Rôzne

Bratislavské NAJ: Prvá technická vysoká škola na Slovensku STU si pripomína 80. výročie založenia

Slovenská technická univerzita vychovala viac ako 160 000 inžinierov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Prvá technická vysoká škola na Slovensku STU si pripomína 80. výročie založenia
5
Galéria

Slovenská technická univerzita (STU) vznikla ako prvá technická vysoká škola na území Slovenska, prispela k vzniku ďalších vysokých škôl a vychovala viac ako 160 000 inžinierov. Pripomína si 80. výročie svojho založenia.

80 rokov štúdia

Slovensko po roku 1918 začalo podľa rektora STU Roberta Redhammera novú nádejnú kapitolu svojich dejín zrušením vysokých škôl. Napriek prudkému rozvoju prírodných vied a techniky však čakalo na založenie zodpovedajúcej vysokej školy takmer dve desaťročia.

„Založenie Slovenskej vysokej školy technickej, dnešnej STU, predstavovalo vyvrcholenie dôležitej etapy emancipačných snáh slovenského národa, príspevku k budovaniu národnej identity a k hospodárskemu a sociálnemu rozvoju krajiny,“ povedal Redhammer.

STU podľa svojho vedenia už 80 rokov ponúka plnohodnotné univerzitné štúdium. Výročie založenia si univerzita pripomenula slávnostným zasadnutím akademickej obce, počas ktorého udelila titul doctor honoris causa thajskému vedcovi Urovi Pancharoenovi. Rektor tiež udelil plaketu STU podpredsedovi vlády SR pre investície a informatizáciu Petrovi Pellegrinimu a pamätný list ministerke školstva Martine Lubyovej.

Vzdelanie

Pellegrini vo svojom príhovore uviedol, že slovenské univerzity hrajú významnú úlohu v spoločnosti, pretože prispievajú k vzdelávaniu národa a kreujú myslenie mladej generácie. „STU má výnimočné postavenie, pretože sa venuje špeciálnym technickým odborom a za 80 rokov svojej existencie vychovala veľmi veľa špičkových odborníkov. Málo hovoríme o tom, aké kvalitné vzdelanie dokážu poskytnúť naše slovenské univerzity. Sú tu také, ktoré možno takú kvalitu nedosahujú, ale máme špičkové ustanovizne, ktoré toto dokážu a nemusia sa hanbiť ani v európskom meradle,“ skonštatoval.

Ani univerzita nemôže podľa Pellegriniho fungovať ako samostatný ostrov bez toho, aby nemala interakciu so svojím okolím. „Preto univerzity, ak chcú prilákať mladých ľudí, musia aktívnejšie prichádzať na stredné školy,“ poznamenal.

Tisíce odborníkov

Ministerka školstva vyzdvihla rad osobností, ktoré STU dala slovenskej i svetovej vede. Ocenila aj to, že univerzita vychovala tisíce vzdelaných kompetentných odborníkov. Podľa nej je pre vysoké školy veľmi potrebné, aby mali dobré prepojenie na aplikačnú prax.

„Vieme, že trh práce na Slovensku, ale aj v celej Európe potrebuje technicky vzdelaných ľudí. Medzi študentmi však klesá záujem o štúdium niektorých technických profesií a chceli by sme tento trend na Slovensku zvrátiť a zastaviť. Myslím si, že aj STU má eminentné postavenie v tom, aby pomohla zaplniť diery, ktoré na trhu práce v krajine máme,“ skonštatovala ministerka.

Pri príležitosti svojho 80. výročia vydala STU rozsiahlu knižnú publikáciu venovanú Aurelovi Stodolovi, vynálezcovi a tvorcovi teórie parných a plynových turbín.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM