Jakub Haršany Rôzne

Bratislavské NAJ: K vstupnej bráne do centra vedie najstarší bratislavský most

Vstupnou bránou do centra mesta je Michalská brána. Ak ňou prechádzate, určite ste prešli aj cez najstarší most v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: K vstupnej bráne do centra vedie najstarší bratislavský most
10
Galéria

Zrejme väčšina z nás si spája bratislavské mosty s pohľadom na hladinu Dunaja. Z najstaršieho bratislavského mosta však žiadnu vodu neuvidíte. Most totiž vedie ponad suchú priekopu.

Kedysi viedol ponad vodnú priekopu

Kamenný Michalský most smeruje návštevníkov k Michalskej bráne, ktorá je jedinou zachovanou bránou stredovekého opevnenia. V polovici 14. storočia tu vykopali obrannú vodnú priekopu, ktorá mala sťažovať prístup útočníkov k múrom opevnenia a k Michalskej bráne svojou hĺbkou, neschodnými stenami aj šírkou.

Pred vonkajšou bránou sa pôvodne nachádzal padací most, ktorý až v 18. storočí v roku 1727 nahradil dnešný pevný most.

Most je zaujímavý tým, že na ňom vo výklenkoch stoja oproti sebe dve sochy. Ak idete po moste od Starého Mesta, sochu Michala archanjela vidíte po ľavej strane a po pravej sochu Svätého Jána Nepomuckého. Obe tam dal umiestniť Bratislavský okrášľovací spolok v roku 1898.

História sôch na moste

Výber archanjela Michala súvisí s názvom mosta a brány, ktorej vežu takisto zdobí medená socha Michala zápasiaceho s drakom. Archanjel Michal symbolizuje ochranu, ktorú mestu zabezpečovala Michalská brána a niekdajšia vodná priekopa pod mostom. V roku 2008 sa však archanjelovi nepodarilo ochrániť samého seba. Počas víchrice ho zhodil strom a museli ho zreštaurovať.

Ján Nepomucký sa po smrti vo Vltave stal známym aj ako patrón mostov, riek, rybárov, vodných mlynov a tiež ako ochranca pred povodňami. V Bratislave ho uctievali najmä po povodni v roku 1850. V minulosti stálo v meste najmenej päť jeho sôch. Tá na Michalskom moste je spomienkou na žblnkajúcu vodu a ryby, ktoré si kedysi spokojne plávali v priekope.

Michalská brána
10
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM