KAW Rôzne Správy

Bratislavské NAJ: Andersen aj Jules Verne. Viete, ktoré známe mená navštívili naše mesto?

Ulicami nášho mesta sa v minulosti prechádzali najväčšie osobnosti svojej doby. Vernemu sa páčili Slovenky, Beethoven tu svojej hostiteľke zložil sonátu...

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Andersen aj Jules Verne. Viete, ktoré známe mená navštívili naše mesto?
9
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavou kráčali dejiny a spolu s nimi aj osobnosti, ktoré sa tu zastavili na deň, na niekoľko týždňov, prípadne si mesto a jeho obyvateľov zamilovali a vracali sa sem pravidelne.

Mária Terézia

Panovníčka vtedajšiu Bratislavu navštevovala veľmi rada. Najokázalejší bol jej príchod do mesta 20. júna 1741. Práve v tento slávnostný deň bola korunovaná za uhorskú kráľovnú v Dóme sv. Martina. Kráľovnú potom kočom odviezli na korunovačný pahorok pri brehu Dunaja. Podľa starobylého zvyku nová kráľovná vystúpila na koni na vrch pahorka a zložila prísahu na ochranu krajiny symbolickým švihnutím mečom na štyri svetové strany.

Wolfgang Amadeus Mozart

Malý geniálny klavirista cestoval so svojím otcom po celej Európe. Je veľmi pravdepodobné, že sa zastavili aj v Prešporku. Údajne sa tak stalo v roku 1762. O koncerte malého Wolfiho sa nezachoval nijaký písomný dôkaz. Bratislavčania však pevne veria, že v meste ako zázračné dieťa Mozart koncertoval. Isté je, že jeho otec Leopold navštívil Prešporok niekoľkokrát a spomenul to aj vo svojej korešpondencii.

Jules Verne

Francúzsky spisovateľ, vizionár a zakladateľ žánru science-fiction Jules Gabriel Verne zavítal do vtedajšieho Prešporku v roku 1892. Ako spomína filmový historik Ivan Rumanovský, Vernemu sa na Slovensku páčilo a nezostal len v centre mesta. Prešiel sa aj na hrad Devín a zostal ním uchvátený. Jeho dielo Tajomný hrad v Karpatoch, ktoré vzniklo krátko po návšteve zrúcaniny, má vraj inšpiráciu práve v hrade Devín. Rovnako ho zaujali aj bratislavské dámy. „Zájdite si na Slovensko a nájdete tam najkrajšie modely pre portréty Madony,“ napísal po návšteve mesta.

Hans Christian Andersen

Rozprávkar a poet počas svojho života veľa cestoval a navštívil mnohé európske mestá. V júni 1841 sa zastavil aj v Bratislave. Na počesť návštevy autora rozprávok Statočný cínový vojačik, Cisárove nové šaty a mnohých ďalších stojí dnes na Hviezdoslavovom námestí socha od Tibora Bártfaya. Odhalili ju 2. júna 2006 pri príležitosti 165. výročia spisovateľovej návštevy nášho mesta.

Franz Liszt

Pri prechádzaní okolo Univerzitnej knižnice ste si určite všimli tabuľku s nápisom, že tam koncertoval skvelý klavirista Franz Liszt. Geniálny majster svojho nástroja mal k Bratislave mimoriadny vzťah. Rád sa sem vracal a hral pre svojich verných obdivovateľov. Prvý koncert deväťročného Liszta v Bratislave v roku 1820 mal mimoriadny význam pre jeho ďalšiu medzinárodnú koncertnú kariéru. Po tomto vynikajúcom virtuózovi s mimoriadne dlhými prstami sme v meste nazvali aj námestie, kedysi známe ako Predstaničné.

Ludwig van Beethoven a ďalší

Skvelý hudobný skladateľ navštívil Bratislavu niekoľkokrát. Mal tu zástupy svojich priaznivcov a aj múzy. Počas návštevy mesta 17. až 23. novembra 1796 svojej hostiteľke, grófke Anne Lujze Keglevičovej, venoval Sonátu pre klavír no.4 v Es dur, opus 7 a viacero ďalších skladieb.

Podľa slov Igora Janotu v knihe Slávni ľudia v Bratislave v meste hral a komponoval aj ruský klavirista Anton Grigorievič Rubinštejn, skladateľ Joseph Haydn, ktorý pôsobil v službách kniežaťa Esterházyho, Johannes Brahms a Johann Strauss, ktorý v meste uviedol svoju operetu Netopier a výnos z nej venoval v prospech bratislavskej chudoby.

Postavy z histórie
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM