Andrea Mesarčíková Rôzne

Bratislavské múzeum pripravilo nové služby pre skupiny návštevníkov

Pre skvalitnenie svojich služieb pripravilo Múzeum mesta Bratislavy (MMB) od tohto týždňa pre skupiny malých i dospelých návštevníkov lektorované sprievody v špecializovaných tematických múzeách.

Podľa Beáty Husovej z MMB zámerom lektorovania je poskytnutie množstva odborných poznatkov o zbierkových predmetoch, expozíciách múzeí a ich architektúre. Osobný kontakt s lektorom je šancou pre návštevníka vysloviť svoj názor i priestor na otázky k jednotlivým expozíciám. Každý týždeň v stredu a sobotu v určitých hodinách podľa programu na internetovej stránke www.muzeum.bratislava.sk ponúka odborné výklady v Múzeu hodín v dome U dobrého pastiera, v Múzeu zbraní na Michalskej veži a v dvoch múzeách rekonštruovaného Apponyiho paláca – vinohradníctva a historických interiérov.
Novinkou je aj raz za mesiac otvorenie študijného depozitu skla, keramiky a porcelánu. Prvé sprístupnenie pre verejnosť bude 10. júna v dvoch vstupoch o 10. a 16. hodine. „Depozit sústreďuje bohaté zbierky keramiky, skla a porcelánu, ktoré sa vytvárali v priebehu vyše 140 rokov jeho existencie v rámci fondov etnografie, histórie a umeleckých remesiel,“ uviedla pre TASR Husová. Možno v ňom spoznať fajansu najmä ľudovú západoslovenskú, ale aj z Talianska a Nemecka. Najstaršie sú habánske práce napríklad lavabo (nádoba na vodu) datované rokom 1657, väčšie súbory stupavskej a modranskej keramiky aj od Ferdiša Kostku a Ignáca Bizmayera. Je tam tiež hrnčina, kamenina z Kremnice i z Nemecka a Anglicka, porcelán z Viedne a iných miest. Zastúpené sú rôzne cechy i práce bratislavských maliarov na porceláne z prelomu 19. a 20. storočia, moderná keramika zo 60. a 80. rokov 20. storočia. Typologicky je v depozite prezentovaný úžitkový riad ako sú nádoby, stolovacie súpravy – nápojové, kávové, čajové a obedové. Dekoratívne predmety – vázy, plastika, kachlice či umývacie súpravy. Najstaršie predmety predstavujú ukážky talianskej fajansy z druhej polovice 16. storočia z obdobia renesancie. Slovenské územie je zastúpené predmetmi od 17. do 20. storočia. Zbierka skla obsahuje exponáty z obdobia druhej polovice 17. storočia po 20. storočie.
„Sú to unikátne umelecké a úžitkové predmety s historickou hodnotou. V bohatej zbierke je sklo bezfarebné i rôzne druhy farebného (rubínové, kobaltové) či sklo v kovovej montáži,“ dodala Husová. Zároveň pripomenula, že MMB v sobotu 12. júna organizuje na hrade Devín ďalšiu burzu starožitností.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM