Aktualizované Alexandra Húsková Samospráva

Bratislavské mestské časti nechcú 100-percentné zvýšenie daní. K nesúhlasu sa pridali aj Ružinov a Staré Mesto

Bratislavský Ružinov a Staré Mesto sa pridali k mestským častiam, ktoré nesúhlasia s návrhom úpravy všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorým by sa v Bratislave mali zvýšiť dane z nehnuteľností. V Ružinove žiadajú vyčíslenia úspor, v Starom Meste nesúhlasia s najvyššou sadzbou.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské mestské časti nechcú 100-percentné zvýšenie daní. K nesúhlasu sa pridali aj Ružinov a Staré Mesto
Zdroj: TASR

Ružinov sa pripojil k nesúhlasu, ktoré už prezentovali napríklad zastupiteľstvá Karlovej Vsi, Jaroviec, Čunova, Rusoviec, Lamača, Záhorskej Bystrice, či Devínskej Novej Vsi.

Ružinov a Staré Mesto sú dve zo štyroch najväčších mestských častí Bratislavy, ktoré vyjadrili svoje stanovisko. V Petržalke a Novom Meste ešte len budú o tomto návrhu zastupiteľstvá rokovať.

RUŽINOV

Poslanci v Ružinove v krátkej diskusii návrhu VZN vyčítali aj to, že nie je jasný účel, na ktorý budú použité peniaze z vyššieho príjmu. Pochybovali aj o zlepšení služieb pre obyvateľov. Martina Fondrková poukázala na to, že v prípade zvyšovania dane z nehnuteľnosti by malo ísť o postupné, nie o „skokokové“ zvyšovanie sadzby dane.

Ružinovské zastupiteľstvo požaduje odpovede od primátora Iva Nesrovnala na otázky vyčíslenia úspor, ktoré by navrhované zvýšenie daní malo mestu priniesť, aké opatrenia boli prijaté na zamedzenie plytvania mestskými financiami a rovnako aj prehľad výšky daní z nehnuteľností v ostatných krajských mestách Slovenska.

STARÉ MESTO

Staré Mesto nesúhlasí s navýšením daní z nehnuteľností, keďže „najvyššie sadzby daní sa dotýkajú práve nehnuteľností na území mestskej časti Bratislava-Staré Mesto, čo by znamenalo pre obyvateľov tejto mestskej časti neprimeranú finančnú záťaž,“ uvádza sa v dôvodovej správe materiálu.

„Vzhľadom na úlohy, ktoré plní mestská časť Bratislava – Staré Mesto ako centrum hlavného mesta, by si zaslúžila v porovnaní s ostatnými mestskými časťami väčší podiel z príjmu z dane z nehnuteľností a nie naopak, aby ona prispievala na fungovanie iných mestských častí, ktoré nemajú na svojom území sídla ústredných štátnych orgánov, vysoké školy ani turistický ruch,“ uvádza sa v stanovisku mestskej časti Staré Mesto.

Staromestskí poslanci mestu posielajú stanovisko, v ktorom žiadajú, aby sa vo všetkých mestských častiach zjednotili jednotlivé sadzby daní z nehnuteľnosti a dostali sa na úroveň tých v Starom Meste. V centre Bratislavy sa však na daniach z nehnuteľností platí najviac.

Zastupiteľstvo Starého Mesta chce teda zrušiť rozdelenie mestských častí do troch pásiem, a tiež príspevok z výnosu dane z nehnuteľností malým mestským častiam, tzv. solidaritu. Tá predstavuje tri percentá zo sumy určenej pre mestské časti Staré Mesto, Nové Mesto, Petržalka a Ružinov.

Nový návrh VZN

Ročná sadzba dane z bytov na území mestských častí Rusovce, Jarovce, Čunovo, Vajnory, Devín, Záhorská Bystrica a Lamač sa má podľa nového návrhu zvýšiť z 0,35 na 0,70 eura za každý aj začatý štvorcový meter (m2) podlahovej plochy bytu.

V Novom Meste, Ružinove, Petržalke, Karlovej Vsi, Dúbravke, Devínskej Novej Vsi, Rači, Podunajských Biskupiciach a Vrakuni to má byť zase zvýšenie z 0,39 na 0,78 eura za m2.

Staromeštania by mali podľa návrhu zaplatiť namiesto 0,47 eura za m2 sumu 0,94 eura.

Zvýšené majú byť aj sadzby dane za nebytové priestory, stavby na bývanie i podnikanie, garáže a stavebné pozemky.

Mestské zastupiteľstvo sa návrhom VZN bude zaoberať najskôr na svojom októbrovom zasadaní. Po zamietavých stanoviskách viac ako polovice mestských častí, bude musieť o predmetnom VZN mestské zastupiteľstvo hlasovať 3/5 väčšinou všetkých poslancov.

Prečítajte si aj:

Devínska Nová Ves odmietla návrh celomestskej parkovacej politiky a zvýšenie daní

Karlova Ves odmieta návrh mestského VZN o daniach z nehnuteľností

Analýza, ktorá vás zaujme: V akom stave je finančné zdravie Bratislavy?

Zdroj: Tasr/Dnes24.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM