Nina Táborská Kultúra

Bratislavská VŠVU rozdávala ocenenia. Čestný titul získal slovenský maliar Rudolf Fila

Najstaršia slovenská vzdelávacia inštitúcia umeleckého zamerania - Vysoká škola výtvarných umení veľkolepo oslavovala. Pri príležitosti 65. výročia svojho založenia udelila čestný titul Doctor honoris causa slovenskému maliarovi Rudolfovi Filovi a českému fotografovi Jindřichovi Štreitovi.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská VŠVU rozdávala ocenenia. Čestný titul získal slovenský maliar Rudolf Fila
Zdroj: TASR

„Bolo nám cťou udeliť im čestné tituly. Umelecká rada vybrala tieto dve významné osobnosti, umelcov aj pedagógov, ktorí sú spätí so životom našej školy. Okrem toho ich spája aj vzájomná umelecká spolupráca, o čom svedčí táto výstava aj vydané knihy,“ povedal rektor VŠVU Stanislav Stankoci na vernisáži výstavy In optima forma.

Na slávnostnom podujatí boli prezentované nové publikácie In optima forma aj Obraz a slovo.

„Základom spoločných diel na výstave In optima forma sú reprodukcie fotografií Jindřicha Štreita, ktorý už viac desaťročí zachytáva objektívom fotografického aparátu každodenný život obyčajných ľudí,“ vysvetlil kurátor výstavy Peter Michalovič.

„Fotografie sa vyznačujú vysokou mierou autenticity a môžeme ich považovať za spoľahlivé svedectvo. Jeden takýto cyklus sa stal základom pre vytvorenie kalendára a tieto kalendáre sa potom stali podkladom na tvorivé zásahy Rudolfa Filu,“ doplnil Michalovič.

Podľa neho zmyslom týchto maliarskych intervencií je oslabenie väzieb fotografií so skutočnosťou a transformácie pôvodných dokumentárnych záberov na umelecké artefakty.

Výstava prezentuje aj samostatné diela oboch tvorcov. Štreit vystavuje štyri veľkoplošné fotografie z cyklu Vítkovice a Fila tri rozmerné pastely inšpirované sochami bratislavského barokového sochára F. X. Messerschmidta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM