Nina Táborská Samospráva

Bratislavská samospráva sa minulý rok zbavila viac ako 500 ton odpadu zo čiernych skládok

V decembri minulého roku dostala Bratislava viac ako 8-tisíc eur na odstránenie čiernych skládok na území mesta. Čierne skládky sa tvoria v každej bratislavskej mestskej časti. Každý priestor, ktorý umožňuje anonymné zbavenie sa odpadu, je potenciálne ohrozený.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská samospráva sa minulý rok zbavila viac ako 500 ton odpadu zo čiernych skládok
Zdroj: TASR

Bratislavská samospráva uspela pri žiadosti o finančný príspevok na sanáciu miest s nezákonne uloženým odpadom – tzv. čiernych skládok. Na Environmentálny fond v lete 2015 podala žiadosť spolu so štúdiou, ktorá obsahovala opis 14 skládok s fotografiami, ich lokalizáciu a rozpisom prác. Odstránením týchto nelegálnych skládok sa mesto zbavilo viac ako 213,6 ton odpadu.

Bratislava napokon vyčistila v roku 2015 celkovo 20 skládok v objeme 515,35 ton v celkovej sume 20 650 eur. Refundácia z Environmentálneho fondu sa týkala len 14 skládok, ktoré boli vyčistené v období od 16. apríla 2015 do 30. novembra 2015.

„Environmentálny fond takto definoval podmienky dotácie a v tomto prípade preplácal 95 percent reálne vynaložených prostriedkov na odstraňovanie skládok, 5 percent bola spoluúčasť mesta,“ uviedla pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Z celého balíka vynaložených financií za odstraňovanie nelegálnych skládok sa tak viac ako 8-tisíc eur vrátilo do mestského rozpočtu práve z Environmentálneho fondu. „Hľadáme všetky možnosti ako šetriť mestské financie a využívať skôr mimorozpočtové zdroje. Podarilo sa nám to aj v tomto prípade,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Mesto sa počas uplynulého roka vysporiadalo s čiernymi skládkami najmä komunálneho odpadu v Petržalke, Dúbravke, Novom Meste, Rači, Starom Meste, Devíne či vo Vajnoroch.

Bratislava postupovala podľa platného programu odpadového hospodárstva na roky 2011–2015. Tým, že nezákonne uložený odpad mesto odstránilo, zabránilo sa kontaminácii pôdy, povrchovej a podzemnej vody a vrátila sa tak lokalitám ich funkčná hodnota. Ako informovala Skokanová, v odstraňovaní čiernych skládok bude mesto pokračovať aj v roku 2016.

Menej odpadu v uplynulom roku vďaka tomuto čisteniu zaznamenala aj Zelená hliadka. Viac sa dočítate tu: Upratujú Bratislavu, aby sa jej obyvatelia cítili lepšie. Za tieto miesta sa vďaka dobrovoľníkom už nemusíme hanbiť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM