Samospráva

Bratislavčania môžu rozhodnúť o využití 50-tisíc eur z Občianskeho rozpočtu

Hlavné mesto chce umožniť svojim obyvateľom mať priamu kompetenciu na to, aby rozhodli o využití balíka financií z mestského rozpočtu.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania môžu rozhodnúť o využití 50-tisíc eur z Občianskeho rozpočtu
9
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Do konca januára môžu Bratislavčania hlasovať o využití 50-tisíc eur z Občianskeho rozpočtu pre projekty v oblasti životného prostredia, dopravy, kultúry a športu i sociálnych vecí.

Občiansky rozpočet

„Každoročne sa snažíme koncept Občianskeho rozpočtu zlepšovať a upravovať tak, aby si občania mohli vyberať skutočne z takých projektov, ktoré realizovateľné sú. Tohtoročné projekty takými nepochybne sú,“ povedala námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková.

Magistrátu prišlo aj veľa podnetov, ktorých realizácia nie je v jeho kompetenciách. Tie pošle na príslušné úrady, ktoré ich riešiť môžu. Financie pre Občiansky rozpočet sú vyčlenené priamo v rozpočte hlavného mesta, ktorý schválili mestskí poslanci ešte koncom minulého roka.

Hlasujte do konca mesiaca

Bratislavčania môžu hlasovať za projekty prostredníctvom webovej stránky hlavného mesta alebo osobne na bratislavskom magistráte. Obyvatelia musia v hlasovaní vybrať po jednom projekte z každej oblasti, každý hlasujúci tak udelí štyri hlasy.

„Po vyhodnotení výsledkov hlasovania, ktoré sa skončí 31. januára, začne magistrát s prípravou realizácie víťazných projektov,“ priblížila Plšeková.

Za aké projekty hlasujete?

V kategórii Životné prostredie sú projekty ako zlepšenie prostredia medzi terasovými domami v bratislavskej Petržalke, podpora občianskych združení, ktoré sa venujú túlavým mačkám, vytvorenie označenej plochy pre psov na Námestí slobody, revitalizácia a ošetrenie zelene na Šancovej, vysadenie asi 20 stromov slúžiacich ako izolačná zeleň na Dvojkrížnej ulici.

V kategórii Doprava, cesty, chodník a cyklochodníky sú projekty ako cyklopruh Hodonínska, oprava cesty Želova, bus pruh na Gagarinovej, chodník Pri Vinohradoch, bezpečne cez Mamateyovu – Pankúchovu či ostrovček na Krížnej.

V oblasti Kultúra a šport sú dva projekty, a to sprístupnenie Čitárne U červeného raka imobilným občanom a vytvorenie malého fit parku vo Vrakuni.

V kategórii Sociálne veci môžu Bratislavčania hlasovať za projekty ako pravidelné vychádzky do prírody pre seniorov či športové podujatie pre kluby seniorov z celého mesta.

Víťazné projekty

Finálne projekty na hlasovanie vzišli z občianskych podnetov, ktoré Bratislavčania posielali v minulom roku do Burzy nápadov. Na základe výzvy magistrátu zaslali elektronickou poštou obyvatelia 29 návrhov. Všetky podnety boli posúdené z hľadiska ich možnosti realizácie priamo mestom.

„Z každej kategórie bude zrealizovaný jeden projekt, ktorý získa najviac hlasov. Medzi štyri víťazné projekty sa rozdelí celkovo 50-tisíc eur. Projekty zrealizuje magistrát,“ podotkla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Projekty 2016 Bratislava
9
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM