KAW Rôzne Správy

Bratislavčania, kroťte sa! Odpálením PYROTECHNIKY si koledujete o POKUTU, polícia bude v uliciach

Bratislavskej mestskej polície sme sa opýtali, aká pyrotechnika je povolená a čo hrozí ľuďom, ktorí nedodržia zákaz jej používania platný v hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania, kroťte sa! Odpálením PYROTECHNIKY si koledujete o POKUTU, polícia bude v uliciach
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Petardy a ohňostroje patria na Silvestra k slovenskému „folklóru“. Dobre však zvážte, či vám chvíľka rozptýlenia vybuchujúcimi farebnými svetielkami stojí za to. „Ak vás od používania zakázanej pyrotechniky neodradí pokuta, myslite aspoň na zvieratá v domácnostiach a aj v zoologickej záhrade, kde môžete sebeckým konaním napáchať veľké škody,“ upozorňuje bratislavská mestská polícia (MPB) na svojom webe.

Vedúceho oddelenia komunikácie MPB Petra Borka sme sa opýtali, aká pyrotechnika je povolená a čo hrozí ľuďom, ktorí nedodržia zákaz používania pyrotechniky, ktorý platí v hlavnom meste.

Bratislava bez pyrotechniky

V Bratislave platí celoročný zákaz používania pyrotechniky. Výnimkou sú len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika. Môže sa preto stať, že ak zákaz porušíte, vaša peňaženka bude o niečo ľahšia.

Za porušenie zákazu používania nepovolenej pyrotechniky hrozí pokuta v maximálnej výške 33 eur.

Mestská polícia je na Silvestra pripravená. Ako vždy, budú jej pracovníci v teréne aj počas Silvestra a Nového roku. „Hliadky mestskej polície sú prítomné v uliciach Bratislavy nepretržite. Počas osláv konca roka dochádza k zvýšenej miere porušovania verejného poriadku, a aj preto posilňujeme našu prítomnosť,“ uvádza Peter Borko.

S policajtmi v uliciach sa stretnú Bratislavčania vo všetkých mestských častiach. V službe budú aj muži zákona z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, ktorí majú celomestskú pôsobnosť.

Keďže zákaz pyrotechniky platil už aj minulý rok, polícia udelila v Bratislave počas osláv nového roka viacero pokút. „Počas 31. decembra 2020 riešili mestskí policajti 59 prípadov, pri ktorých dochádzalo k používaniu zakázanej pyrotechniky,“ hovorí Borko.

V Bratislave by ste sa mali pyrotechniky zriecť úplne, pretože na území hlavného mesta platí jej celoročný zákaz používania. „Výnimkou sú len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika. Veľmi zjednodušene povedané, ide o rôzne fontánky, včielky a podobné pyrotechnické výrobky, ktoré neznepríjemňujú život ľuďom a nie sú ohrozením ani pre domáce a voľne žijúce zvieratá,“ uzatvára Peter Borko.

Celoročný zákaz používania hlučnej zábavnej pyrotechniky ako sú petardy či svetlice platí v Bratislave od novembra 2016. Hoci hlavné mesto používanie niektorej zábavnej pyrotechniky na svojom území zakázalo, obmedziť nedokáže ale jej predaj.

Zákaz vychádzania

Ak by vás to predsa len lákalo do polnočných ulíc odpáliť ohňostroj, nezabúdajte, že platí aj nočný zákaz vychádzania. Pri jeho porušení sa pokuta šplhá až do výšky 1000 eur.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM