Nina Táborská Rôzne

Bratislava, zrkadlo svojich obyvateľov. Spoliehame sa na to, že po nás ulicu niekto uprace?

Kupujeme výrobky s prívlastkom “eko”, jeme len “bio”, chránime si svoje zdravie… Čo ale nechránime, je naše vlastné mesto. Zelená hliadka Bratislavy hovorí jasne: “Začnime od seba a buďme zodpovední voči svojmu okoliu."

Ilustračný obrázok k článku Bratislava, zrkadlo svojich obyvateľov. Spoliehame sa na to, že po nás ulicu niekto uprace?
Zdroj: TASR

“Keby každý jeden z nás zodvihol zo zeme čo i len jednu cigaretovú krabičku či plechovku, do mesiaca je Bratislava čistá,” začína aktivista Matúš Čupka, zakladateľ Zelenej hliadky – dobrovoľníckej iniciatívy, ktorá začala svoju činnosť ešte v roku 2011.

Združenie aktívnych občanov, bojovníkov s odpadom, sa venuje témam čiernych skládok či odpadového hospodárstva, poukazovaniu na bariéry v hlavnom meste prostredníctvom iniciatívy Zelený asfalt, či vizuálnemu smogu, teda prehlcovaniu mesta reklamou. Venujú sa tiež parkovaniu na chodníkoch.

„Čierne skládky nájdeme vo všetkých mestských častiach vrátane Starého mesta,“ hovorí Matúš Čupka a dodáva: „každý priestor, ktorý umožňuje anonymné zbavenie sa odpadu je potenciálne ohrozený.“

„Eko“ odpad

Predošlá sobota patrila Dobrému Trhu na Panenskej. Už tradične sme si mohli z množstva stánkov odniesť najrôznejšie bio-eko produkty, ochutnať vegánske jedlo, dozvedieť sa niečo nové o tom, čo je zdravé. Informácia, ktorú sa ale od stánkarov nedozvieme nikdy sa týka odpadu, ktorý tam po nich ostáva.

„Celkovo sme nazbierali približne 60 vriec z čoho boli len dve vrecia odpadkov, ktoré sa povaľovali na zemi či už pred alebo počas Dobrého trhu,“ hovorí zakladateľ Zelenej hliadky.

Podľa slov organizácie sú návštevníci zodpovední, väčšina z nich vyhľadá kôš. Ako to už ale býva, nájdu aj takí, ktorí nechávajú neporiadok na stoloch, či na zemi.

Ako je to pri stánkaroch?

„Menšie percento stánkarov si prinesie so sebou vrecia, poupratuje si po sebe a odpad si aj odvezie,“ hovorí Čupka. „No väčšina všetok svoj odpad nahádže na kopu a buď ho stihneme odviezť, alebo ho rozfúka vietor,“ dodáva.

A sú tu pravdaže aj takí, ktorí po sebe nepoupratujú a vtedy opäť nastupuje Zelená hliadka. Zodpovedných stánkarov, ktorí si po sebe upracú a odpad odnesú je podľa Čupku asi desať percent.

Občas to teda vyzerá tak, že všetko okolo ekologického spôsobu života je len „trend“, ktorým sa prezentujeme navonok.

Nerezignujme na to, čo je naše spoločné

Ruku na srdce, koľkokrát zodvihneme zo zeme niečo, čo tam nepatrí a hodíme to do odpadkového koša? Koľkokrát si povieme, že veď tá tráva je už aj tak plná odpadkov a jeden papierik navyše už situáciu nezhorší?

„Bratislava je zrkadlom svojich obyvateľov a pokiaľ s ňou nie sme spokojní, tak chyba je nie len v politikoch, zametačoch, vodičoch pouličných kief, ale aj v nás,“ odkazuje na záver filantrop Matúš Čupka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM