Samospráva

Staré Mesto dokončuje zariadenie opatrovateľskej služby

Nové zariadenie pre seniorov na rohu Dobšinského a Palárikovej ulice by mohli otvoriť koncom jari.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto dokončuje zariadenie opatrovateľskej služby
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Mestská časť Staré Mesto hovorí o dokončení stavebných prác na Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS) v predstihu. Pôvodný termín sa uvádza október 2020.

Starostlivosť o seniorov

Zariadenie má poskytovať krátkodobú opatrovateľskú službu, na prechodné obdobie od týždňa maximálne na niekoľko mesiacov.

Určené bude pre občanov, ktorí sa vracajú z nemocnice a nemá sa o nich kto postarať, či v prípade, že ich príbuzní odcestujú a seniori by sa doma sami nedokázali o seba postarať. Presťahovať sem by sa mali aj klienti z troch menších staromestských zariadení opatrovateľskej služby, ktoré sú už z rôznych dôvodov nevyhovujúce.

„V centre zariadenia pribudne park s ovocnými stromami, kvetinovými záhonmi a lavičkami. Súčasťou bude aj komunitná záhradka na pestovanie zeleniny či bezbariérová trasa na prechádzky aj s rehabilitačnými pomôckami,“ povedal staromestský hovorca Matej Števove.

Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Urovnanie dlhého sporu

Mestská časť sa do projektu za viac ako 2,5 milióna eur pustila po niekoľkoročnom procese urovnania sporu so súkromnou spoločnosťou. Na pozemku, na ktorom v minulosti stála materská škola, mala postaviť nájomný bytový dom a odpredať ho mestskej časti.

Do stanoveného termínu sa jej to nepodarilo a nezískala ani stavebné povolenie, mala iba územné rozhodnutie.

Po voľbách v roku 2014 a zmene vedenia sa zmenili aj predstavy samosprávy. Mimosúdne vyrovnanie sa jej podarilo v decembri 2016.

Zmena stavby pred dokončením

Mestská časť následne pokračovala v konaní o vydanie stavebného povolenia na stavbu nájomných bytov. Povolenie získala začiatkom roka 2017 a následne sa pustila do zmeny stavby pred dokončením a zmeny účelu využitia na zariadenie opatrovateľskej služby. Získala stavebné povolenie a cez verejnú súťaž vybrala dodávateľa.

Projekt prešiel drobnými úpravami, ktoré sa týkali zmeny polohy požiarneho únikového schodiska, fasády či interiéru. Lepšiu orientáciu klientov by malo zabezpečiť rozlíšenie farby dlažby a aj stien jednotlivých poschodí.

Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM