Rôzne

Zámer vyhliadkovej veže nie je v súlade s územným plánom, tvrdí petržalský úrad

Zámer postaviť pri Starom moste vyhliadkovú vežu, vyhliadkovú lávku nad korunami stromov aj zipline dráhu cez Dunaj, nie je podľa Petržalky v súlade s územným plánom.

Ilustračný obrázok k článku Zámer vyhliadkovej veže nie je v súlade s územným plánom, tvrdí petržalský úrad
2
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka

Zámer postaviť pri Starom moste vyhliadkovú vežu, vyhliadkovú lávku nad korunami stromov aj zipline dráhu cez Dunaj nie je v súlade s územným plánom, keďže stavba sa má nachádzať v inundačnom území.

Vyhliadková veža

Územnoplánovacia dokumentácia totiž vylučuje umiestňovanie stavieb v rozpore so zákonom o ochrane pred povodňami. Uviedla to hovorkyňa mestskej časti Petržalka Mária Halašková.

Petržalka zámer investora posúdila v rozsahu podanej žiadosti a jej príloh. „Hoci navrhované funkčné využitie považujeme za zaujímavé a v tunajších podmienkach tiež jedinečné, najväčším nedostatkom zámeru je jeho architektonické stvárnenie v kombinácii s jeho umiestnením. Jednak je zámer v nesúlade s výraznou a typickou hrazdenou konštrukciou ikonickej stavby Starého mosta a jednak je jeho umiestnenie navrhované v inundačnom území,“ vysvetlila Halašková. Mestská časť konštatovala nesúlad s územným plánom a zámerom sa ďalej nezaoberala.

S plánom postaviť 45-metrovú vyhliadkovú vežu, výhliadkovú lávku s promenádou a posedením nad korunami stromov či zipline dráhu, ktorá má spojiť ponad rieku Dunaj vyhliadkovú vežu na petržalskom brehu s 12-metrovou vežou na ružinovskom brehu, prišla firma Jufa, ktorej konateľmi sú Barbora Vetorová a Juraj Fandel.

Architektonická štúdia

Firma už predložila aj architektonickú štúdiu na zasadnutie petržalskej komisie územného plánu, výstavby a dopravy. Stavbu spoločnosť plánovala nielen v blízkosti Starého mosta, ale aj v blízkosti pripravovaného developerského projektu Nové Lido na petržalskom brehu Dunaja, medzi Starým mostom a Mostom Apollo.

Spoločnosť J&T Real Estate, jeden z investorov projektu Nové Lido, uviedla, že zámer vybudovania vyhliadkovej veže a lanovej dráhy zaregistrovala len v médiách. Podobné iniciatívy podľa developera potvrdzujú záujem a dôležitosť rozvoja územia Nového Lida a potrebu rozšírenia centra mesta na petržalský breh.

„Rozvoj nových častí centra Bratislavy prinesie nové funkcie nábreží a predpokladá aj zvýšenie kvality ich prepojenia. Súčasťou mestskej štvrte Nové Lido, ktorá rozšíri centrum Bratislavy na pravý breh Dunaja, bude aj peší most. Bude spájať hlavné verejné priestory nových častí centra na oboch stranách rieky – námestie v Eurovea s centrálnym námestím v Novom Lide,“ povedal výkonný riaditeľ J&T Real Estate Pavel Pelikán.

Rozvoj nových častí centra Bratislavy, orientovaných k Dunaju na jeho ľavom i pravom brehu, je podľa jeho slov dlhodobým zámerom hlavného mesta zakotveným v jeho strategických dokumentoch. Ako tvrdí, myšlienka kompozičného aj fyzického prepojenia bola overená urbanistickou štúdiou vypracovanou v úzkej spolupráci s mestom, bola verejne prerokovaná a jej princípy sú komunikované verejnosti na webe Nové Lido. „Budúcej realizácii projektu predchádzajú územno-plánovacie procesy, ktoré má v rukách mesto,“ podotkol Pelikán.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM