Samospráva

Chcete pomôcť ľuďom bez domova? Poradí vám aj príručka

Mesto v spolupráci s neziskovkami vytvorili príručku na pomoc ľuďom bez domova v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Chcete pomôcť ľuďom bez domova? Poradí vám aj príručka
Zdroj: Facebook.com/Bratislava - hlavné mesto SR

Splnomocnenec primátora pre ľudí bez domova a sociálne bývanie Sergej Kára so združením Sant'Egidio Slovakia a so Slovenskou katolíckou charitou vytvorili príručku na pomoc ľuďom bez domova.

Sumarizuje najdôležitejšie oblasti pomoci spolu s adresami, podmienkami ich využitia a inými dôležitými podrobnosťami.

Distribúcia príručky

Príručku už rozdávajú bratislavskí mestskí policajti a v najbližšej dobe ju budú distribuovať aj pomáhajúcim organizáciám, nemocniciam a záchranným zložkám. Je tiež prístupná v elektronickej podobe.

Magistrát tvrdí, že ľudia bez domova často nemajú dostatok informácií o tom, kde by mohli nájsť pomoc v ťažkej situácii. Príručka im má preto prehľadným spôsobom poskytnúť informácie o najdôležitejších oblastiach pomoci.

„Mestská príručka je jedným z funkčných riešení pomoci ľuďom bez domova,“ uviedlo na sociálnej sieti hlavné mesto.

Ľudia bez domova sa z nej dozvedia, kde môžu nájsť ubytovanie a nocľah, ako sa dostanú do konkrétnej nocľahárne či ubytovne a aké tam majú podmienky. Ďalšími informáciami sú, kde a v akých zariadeniach sa môžu najesť, umyť či ošatiť.

Čo je v príručke?

Sú tiež informovaní o tom, kde môžu získať zdravotné ošetrenie a pomoc, sociálne a právne poradenstvo a kde v uliciach môžu stretnúť pracovníkov terénneho prevenčného tímu, terénnej sociálnej prace. Taktiež, kde nájdu pomoc v uliciach ľudia závislí od drog a pracujúci v sexbiznise.

V príručke sú aj uvedené konkrétne linky pomoci, napríklad Národná linka pre ženy zažívajúce násilie, SOS linka na pomoc ľuďom bez domova OZ Vagus, Linka na pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi. Je tam aj mapka s pitnými fontánami a aj linky tiesňového volania.

„Bratislava pre ľudí bez domova je prvá príručka mesta pre ohrozené skupiny Bratislavčanov a Bratislavčaniek. Postupne vzniknú ďalšie informačné materiály aj pre iné skupiny, napríklad pre seniorov, mladých ľudí a podobne. Táto séria je súčasťou nového prístupu mesta v oblasti zvýšenia informovanosti o možnostiach pomoci pre ohrozené skupiny obyvateľov mesta s názvom Bratislava – mesto pre všetkých,“ spresnil magistrát.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM