Tomáš Stupavský Rôzne

Bratislava trochu inak: George Clooney a Nicole Kidman navštívili Primaciálny palác

Minulý týždeň sme vám v našej rubrike ukázali filmy, ktoré znázornili Bratislavu nie práve v ideálnom svetle. Teraz vám predstavíme štyri snímky, ktoré naopak o hlavnom meste Slovenska nie sú, ale natáčali sa práve v našej západnej metropole.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava trochu inak: George Clooney a Nicole Kidman navštívili Primaciálny palác
Zdroj: Dnes24.sk

Peacemaker (Mierotvorca)

Dve obrovské hollywoodske hviezdy George Clooney a Nicole Kidman sa kedysi spolu prechádzali ulicami Bratislavy. Bolo to kvôli americkému akčnému filmu z roku 1997 s názvom Peacemaker. Naše hlavné mesto vtedy nahradilo Sarajevo, Viedeň alebo aj New York. Preto napríklad môže pobaviť scéna, keď sa Clooney s Kidmanovou prechádzajú po Primaciálnom paláci, za účelom navštíviť nebezpečného ruského bossa, ktorému slúžia priestory paláca ako kancelária. Dvojica hlavných hrdinov musela totiž vystopovať ruské nukleárne zbrane skôr, ako sa ich zmocnia teroristi.

Kull the Conqueror (Kull dobyvateľ)

Fantasy historický film, v ktorom nájdete úplne všetko – boj, mágiu, ženy, akciu… Pôvodne mal film pokračovať v ságe o Conanovi, ale Arnold Schwarzenegger neprejavil záujem o pokračovanie a tak sa z Kulla stal samostatný film. V snímke sa v hlavnej úlohe predstavil Kevin Sorbo (známy zo seriálu Herkules), ktorý počas nakrúcania dostal až tri cievne mozgové príhody. Film sa natáčal napríklad na hrade Devín, kde boli vytvorené viaceré kulisy, vodné scény zase na Dunaji a na interiérové scény poslúžili štúdiá na Kolibe.

Behind Enemy Lines (Za nepriateľskou líniou)

Juhoslovanské exteriéry nahradilo Slovensko aj vo vojnovej dráme Za nepriateľskou líniou a priviedlo do bratislavských štúdií také hviezdy, ako Gene Hackman a Owen Wilson. Ale film sa nenatáčal iba v hlavnom meste. Napríklad scény od rozstrelenia lietadla až po Owenov telefonát zo skaly, sa natáčali pri prameni Kráľovej studne vo Veľkej Fatre. Zaujímavosťou bolo, že počas natáčania potrebovali tvorcovia naozajstný sneh a po 104 rokoch sa na slovenskom území žiadny neobjavil, a tak musel byť umelo nahradený.

Uprising (Povstanie)

Nie nehovoríme o známom reggae festivale, ale o televíznom filme, ktorý sa dá označiť ako za jeden z najkvalitnejších filmových počinov natočených u nás. Príbeh o tom, ako Nemci vpadli do Varšavského geta aby zhromaždili židov na deportáciu, sa natáčal v Bratislave a v Innsbrucku. V našom hlavnom meste vtedy vyrástla práve replika geta. Vo filme si zahrali herci ako David Schwimmer (Ross z Priateľov), Hank Azaria (dabuje niekoľko postavičiek zo seriálu Simpsonovci), no objavili sa aj Slováci Monika Hilmerová, Martin Mňahončák alebo Tomáš Maštalír.

Trailer k filmu: Kull dobyvateľ Trailer k filmu: Za nepriateľskou líniou Trailer k filmu: Povstanie

Prečítajte si tiež: Bratislava trochu inak: Ako si zahraniční filmári predstavujú Bratislavu? Chudoba, nebezpečenstvo a smrť

Zdroj foto: virtual-history.com

Peacemaker
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM