KAW Rôzne

Vražda novinára opäť spojila Slovensko. Na Námestí slobody sa zišli tisícky ľudí

Na zhromaždení viackrát zaznela výzva, aby sme o týždeň neodignorovali voľby.

Ilustračný obrázok k článku Vražda novinára opäť spojila Slovensko. Na Námestí slobody sa zišli tisícky ľudí
9
Galéria
Zdroj: Katarína Winklerová

Ako prví so svojimi prejavmi vystúpili predstavitelia cirkví Daniel Pastirčák, brat Félix a Juraj Dovala. Predniesli spoločné ekumenické vyhlásenie a spolu s ľuďmi sa pomodlili Očenáš.

Nie sme sami

Na pódium vyšli aj rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Spolu s nimi tiež herečka Táňa Pauhofová. Prečítala pár slov, ktorými nešťastní rodičia ľuďom odkázali, že je pre nich hrozné byť denne konfrontovaní so zlom. „Nikdy sme však neboli sami, dávate nám silu.“

Mafiánske časy sa skončia

Nechýbali ani Jánovi kolegovia, novinári Adam Valček, Zuzana Petková, Xénia Makarova a Monika Tódová. Tá požiadala o veľký potlesk pre všetkých slušných policajtov, prokurátorov a sudcov. „Bez nich by sme nemali nádej, že mafiánske časy sa čoskoro skončia,“ povedala Monika Tódová.

Slovensko pre všetkých

Novinárov na pódiu vystriedali zástupcovia Spojenej občianskej iniciatívy. Vyzvali zhromaždených, aby sa nebáli inakosti. Vyjadrili vieru, že po voľbách sa k moci dostanú ľudia, ktorí budú zastupovať čo najviac menšín, či už sexuálnych národnostných, ale aj ľudí so zdravotným znevýhodnením. "Na Slovensku bude dobre len vtedy, keď nám tu bude dobre všetkým, bez rozdielu,“ odkázali.

Výzva k voľbám

Zhromaždeným sa prihovorili i zdravotné sestry, vedci, učitelia, ochranári, zástupcovia zahraničných Slovákov, aj cudzincov. Všetci vyzývali ľudí, aby o týždeň uplatnili svoje volebné právo. Rovnako ako herec Martin Huba. Vystúpil spolu s kolegyňou Rebekou Polákovou a po pár úvodných vtipných narážkach na premiérove reči o bratislavskej bubline sa tiež pridali k výzvam.

„Skúsme sa, prosím, poradiť so svedomím, aby ste volil tak, že sa nebudete musieť neskôr hanbiť,“ apeloval Martin Huba.

„Tieto voľby budú kľúčové, otvoria novú kapitolu pre Slovensko,“ zaznelo tesne pred koncom. Bratislavské zhromaždenie tradične uzavrel Juraj Benetin z Korben Dallas uhrančivým spevom slovenskej hymny.

Sumár

Dnes sú to presne dva roky od brutálnej vraždy mladého novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice – archeologičky Martiny Kušnírovej. Stalo sa to v ich dome v obci Veľká Mača.

Z vrážd sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuszová, Tomáš Szabó. a Miroslav Marček. Marian Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za vraždu právoplatne odsúdený na 15-ročný trest odňatia slobody. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný.

Spojili nás
5
Galéria
Zdroj: Katarína Winklerová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM