Alexandra Húsková Samospráva

Bratislava sa na jeseň zazelená. Magistrát zahájil výsadbu stromov a trvaliek

Hlavné mesto začalo s jesennou výsadbou v rámci revitalizácie a kultivácie verejného priestranstva. Sadiť sa bude počas októbra a novembra, začalo sa už v Ružinove a Starom Meste. Celkovo ide o výsadbu dvoch stoviek stromov, stoviek krov a tisícov trvaliek v hodnote viac ako 82 tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa na jeseň zazelená. Magistrát zahájil výsadbu stromov a trvaliek
Zdroj: Dnes24.sk

Výsadba sa začala v lokalitách mestských častí Staré Mesto a Ružinov vysádzaním trvaliek, pokračovať bude výsadbou ihličnatých a listnatých stromov v rôznych častiach mesta.

„Chcem, aby sa zeleň vrátila do mesta, pretože sem patrí. Čistejšie a kvalitnejšie ovzdušie, skrášlenie verejného priestranstva, či zmiernenie dopadov v rámci zmeny klímy, to všetko je nesmierne dôležité a potrebné pre naše mesto,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Výsadba sa začala v lokalitách mestských častí Staré Mesto a Ružinov. Vysadilo sa takmer 2300 trvaliek, pričom mesto na túto výsadbu vynaložilo 18-tisíc eur.

Približne 600 kusov trvaliek bolo vysadených v lokalite Krížna – Karadžičova, 1200 trvaliek sa vysadilo na Záhradníckej – Karadžičovej a takmer 500 trvaliek bolo vysadených na Šulekovej – Timravine.

Takmer 180 stromov bude vysadených v lokalitách Nové Mesto (Klenova a Riazanska ulica), Petržalka (Jantárová a Švabinského ulica), Ružinov (Seberíniho, Zelinárska, Líščie nivy a Ľanová ulica), Rača (Podbrezová ulica) a Podunajské Biskupice (Padlých hrdinov, Dudvážska, Lotyšská, Uzbecká a Bieloruská ulica).

Ide o 162 listnatých stromov a 17 ihličnatých stromov, medzi ktorými je napríklad borovica himalájska, javor mliečny, lipa malolistá, okrasná čereňa, klasický platan a ďalšie.

Mobilné kvetináče

V rámci jesennej výsadby sa budú realizovať aj dosadby trvalkových záhonov, ktoré už boli vysadené na Račianskom mýte, Panskej ulici a Hurbanovom námestí.

Opätovne budú vysadené mobilné kvetináče na Hurbanovom námestí, mobilné kvetináče pri Redute na Hviezdoslavovom námestí a mobilná zeleň na Suchom mýte pred Hotelom Crown Plaza. Na dosadbu mesto vynaloží viac ako 5500 eur.

Príprava na zmenu klímy

Mesto tak pokračuje v zazelenaní Bratislavy. Výsadba totiž bola realizovaná aj počas letných mesiacov, kedy boli vysadené lokality na Námestí Franza Liszta, Floriánskom námestí či Námestí Eugena Suchoňa.

Vysadilo sa viac ako 2 000 trvaliek , viac ako 400 krov a založenie nového trávnika na Námestí Eugena Suchoňa.

V neposlednom rade je aj projekt Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy, ktorého cieľom je eliminovať dopady zmeny klímy na životné prostredie.

„Projekt je finančne podporený z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórska, štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a rozpočtu Hlavného mesta SR Bratislavy,“ uviedla Katarína Kohútiková z Magistrátu Hl.mesta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM