Tomáš Stupavský Samospráva

Bratislava sa bude na jeseň zelenať. V meste pribudnú nové stromy, kríky, trvalky i trávniky

Bratislavský magistrát plánuje v meste vysadiť 200 nových stromov, 700 kríkov, takmer 6000 trvaliek i nové trávniky. Podľa webstránky hlavného mesta by sa s výsadbou malo začať na jeseň.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa bude na jeseň zelenať. V meste pribudnú nové stromy, kríky, trvalky i trávniky
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v tejto súvislosti pripomenul, že pôjde o pokračovanie výsadby, ktorú mesto uskutočnilo pred niekoľkými týždňami.

„Viac ako 2000 trvaliek a 400 kríkov sme vysadili na Námestí Franza Liszta, Floriánskom námestí či Námestí Eugena Suchoňa, kde pribudol aj nový trávnik,“ povedal Nesrovnal.

Na jeseň chce mesto vysadiť takmer 3800 trvaliek v lokalitách Krížna – Karadžičova, Záhradnícka – Karadžičova, Šulekova – Timravina a Košická – Prístavná. Na Štúrovom námestí sa o zelenšie priestranstvo postará viac ako 120 kríkov.

Dve stovky stromov chce mesto vysadiť v lokalitách mestských častí Staré Mesto, Nové Mesto, Karlova Ves, Rača, Podunajské Biskupice, Petržalka a Ružinov. V Ružinove plánujú výsadbu ďalších 300 trvaliek a 160 kríkov.

„Aj týmto spôsobom chceme Bratislavčanom vrátiť verejné priestranstvá, v ktorých sa budú cítiť naozaj dobre,“ uviedol Nesrovnal, ktorý poukázal aj na to, že zvýšenou výsadbou zelene a úpravou niektorých mestských priestorov sa mesto pripravuje na zmenu klímy.

Magistrát taktiež vytypoval niekoľko lokalít, ktoré je možné si adoptovať. To znamená možnosť starať sa o verejnú zeleň s cieľom skrášliť plochy verejnej zelene a následne zabezpečiť ich údržbu bez nároku na finančnú odmenu. Lokality sa nachádzajú v Starom Meste, Novom Meste, Ružinove a Petržalke, konkrétne pozemky sú uvedené na www.bratislava.sk.

Prečítajte si tiež: Ako bojovať s vizuálnym smogom v meste? Adopcia zelene vyrieši hneď niekoľko problémov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM