Samospráva

V Petržalke budú prísnejšie kontrolovať parkovanie podľa nových pravidiel

Petržalka obnoví kontroly dodržiavania pravidiel pilotného parkovacieho systému.

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke budú prísnejšie kontrolovať parkovanie podľa nových pravidiel
13
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Kontrolu pravidiel parkovania v Petržalke samospráva dočasne pozastavila, aby dočistila databázu registrácií prihlásených rezidentov. S opätovnými kontrolami by sa mohlo začať v priebehu budúceho týždňa, respektíve po 15. februári.

„Nechceli sme robiť kontroly, kým nedoprocesujeme ľudí, ktorí ostali visieť v registráciách. Tlačili sme, aby sa ľudia čo najskôr zaregistrovali a mohlo sa stať, že mali chyby v podkladoch alebo boli vyzvaní na doplnenie vecí,“ uviedol petržalský starosta Ján Hrčka s tým, že mestská časť si preto nechala čas na doriešenie záležitostí.

Problém s letákmi

Niektorí obyvatelia si pozastavenie kontrol všimli. Situácia sa tak vrátila do pôvodného stavu a ľudia sa začínajú opätovne sťažovať na problémy so zaparkovaním. Pri spustení kontroly by sa tak mali znova rozdávať farebné informačné letáky, pokuty bude udeľovať polícia až po niekoľkých priestupkoch.

Samospráva uvažuje aj o iných formách upozornenia. Letáky sú síce lacnejšie a zmestí sa na ne viac informácií, podľa starostu sa však stávali prípady, keď leták niekto premiestnil na iné auto. Nevýhoda sa prejavuje aj počas dažďa. Mestská časť zvažuje aj nálepky, sú však drahšie a problém môže nastať pri ich odliepaní.

Vyznačovanie parkovacích miest

Len čo nastane priaznivejšie počasie, bude mestská časť zároveň pokračovať vo vyznačovaní parkovacích miest na parkoviskách. V prípade priaznivých podmienok by táto prvá fáza mala byť ukončená v polovici roka, následne by sa malo začať s druhou fázou, teda vyznačovaním kolmého a pozdĺžneho státia. Ukončenie druhej fázy v celej Petržalke sa predpokladá koncom roka.

Najväčšia bratislavská mestská časť využila možnosť zaviesť vlastný pilotný parkovací systém v medziobdobí, kým začne v roku 2021 platiť schválená celomestská parkovacia politika. Pilotný systém, ktorý zvýhodňuje obyvateľov s trvalým pobytom, spustila mestská časť 1. novembra 2019. Bližšie informácie pre Petržalčanov aj Nepetržalčanov sú zverejnené na vlastnej webovej stránke: www.parkovanievpetrzalke.sk

Mestská časť v súčasnosti eviduje viac ako 30-tisíc registrácií, k 15. februáru by ich malo byť okolo 32-tisíc.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM