ESL Správy Samospráva

Bratislava patrí k premiantom. Koľko infekčných ľudí tu máme podľa antigénových testov?

Hlavné mesto malo v rámci celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 jeden z najlepších výsledkov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava patrí k premiantom. Koľko infekčných ľudí tu máme podľa antigénových testov?
11
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Bratislava mala piaty najnižší podiel pozitívnych testov spomedzi ostatných okresov na Slovensku. S podielom 0,33 percenta sa umiestnila za okresmi Veľký Krtíš (0,31 percenta), Rožňava (0,29 percenta), Banská Štiavnica (0,28 percenta) a Revúca (0,27 percenta). Vyplýva to z údajov k celoplošnému testovaniu, ktoré v pondelok prezentoval premiér Igor Matovič.

Druhé kolo

Nízky podiel pozitívnych testov v Bratislave je aj dôvodom, prečo bratislavskí starostovia volajú po tom, aby sa druhé kolo testovania v hlavnom meste už nerealizovalo. Vláda im napokon vyšla v ústrety. Epidemiológovia a infektológovia navrhovali, aby testovanie nebolo v okresoch, kde bolo menej ako 1,5 percenta pozitívnych. Vláda sa však rozhodla pre prísnejšie kritériá. Druhé kolo nebude len tam, kde v prvom kole plošného testovania bolo menej ako 0,7 percenta pozitívnych. Bratislava sa do tohto čísla bez problémov zmestila.

„Som veľmi rada, že vláda poslúchla odporúčanie odborníkov a druhé kolo testovania v Bratislave nebude. Vyhneme sa tým nielen zbytočným nákladom, ale aj zbytočným konfliktom, lebo ako som avizovala – v Karlovej Vsi by už možno bolo bez pomoci samosprávy,“ uviedla starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Dodala však že nízke čísla v Bratislave neznamenajú, že sa život vracia do normálu a pripomenula, že opatrnosť je stále na mieste.

„Či bola akcia úspechom alebo nie, uvidíme na počtoch nakazených a chorých o dva týždne. "Priepustkou na slobodu“ vláda vzbudila u ľudí nereálne očakávania a možné rizikové správanie. Správajme sa teda všetci rozumne a zodpovedne," uzavrela starostka.

Som veľmi rada, že vláda poslúchla odporúčanie odborníkov a druhé kolo testovania v Bratislave nebude. Vyhneme sa tým...

Posted by Dana Čahojová on Monday, November 2, 2020
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM