Aktualizované Krimi

Pamätník Slavín natreli žltou a modrou farbou, polícia to vyšetruje

Časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave poškodil neznámy páchateľ modrou a žltou farbou.

Ilustračný obrázok k článku Pamätník Slavín natreli žltou a modrou farbou, polícia to vyšetruje
6
Galéria

Natrel schody, stĺpy pamätníka, ako aj priestor pred ním. Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci. TASR o tom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Aj v Košiciach

„Páchateľ týmto konaním spôsobil na veci, ktorá ako pietne miesto v zmysle ustanovení trestného zákona ‚požíva ochranu podľa osobitného predpisu‘, škodu v doposiaľ presne nezistenej výške. Tá bude predmetom ďalšieho dokazovania,“ priblížil Szeiff.

Podobný prípad sa pred pár dňami stal aj minulý víkend na opačnom konci republiky. Pamätník na Námestí osloboditeľov v Košiciach dostal neželaný náter. Podstavce na Pamätníku vojakov Sovietskej armády počas uplynulého víkendu vandal natrel modrou a žltou farbou. Polícia ho po chvíli chytila.

Vallo reaguje

Na poškodený pamätník zareagoval aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. „Naša solidarita môže mať rôzne podoby, jej zmyslom však má byť pomoc a podpora. Každý sa s touto situáciou vyrovnávame svojím spôsobom, niektorí cítime bezmocnosť a máme potrebu niečo spraviť. Premaľovanie Slavína ale nepomôže nikomu. Máme dosť iných príležitostí poskytnúť sebe, Ukrajinkám a Ukrajincom a aj svetu obrázky našej podpory, nemusíme pritom rovno zneuctiť pietne miesto a národnú kultúrnu pamiatku. Nikto z tých, ktorí na Slavíne ležia, za túto vojnu nemôže. Obráťme, prosím, našu pozornosť voči tým, ktorí vojnu spôsobili a ktorí ju môžu zastaviť. Zachovajme pokoj a nevzbudzujme vášne,“ napísal na sociálnej sieti.

Ruská ambasáda je týmto počinom pobúrená. Viac sa dočítate TU.

VYŠETRUJEME OKOLNOSTI POŠKODENIA PIETNEHO MIESTA 👉Dnes v ranných hodinách sme prijali oznámenie o poškodení vojenského...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Wednesday, March 2, 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM