Michaela Katonová Samospráva

Bratislava monitoruje situáciu s bezdomovcami, nocľahárne plné nie sú

V hlavnom meste pre nízke teploty monitorujú situáciu s ľuďmi bez domova. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Zatiaľ však nocľahárne nedosahujú ešte svoje maximálne kapacity, nárast ale čakajú.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava monitoruje situáciu s bezdomovcami, nocľahárne plné nie sú
Zdroj: TASR

„Vzhľadom na predchádzajúce sviatky máme tak, ako každý rok, nižší počet klientov. Sú u svojich kamarátov, známych alebo krátky čas vo svojich rodinách. Posledné dni k nám teda chodí okolo 160 ľudí,“ povedal manažér Nocľahárne sv. Vincenta de Paul na Ivanskej ceste Marián Gliganič.

Kapacita nocľahárne je dvesto lôžok, v prípade potreby ju však podľa Gliganiča vedia navýšiť aj o päťdesiat a viac miest. „A teploty tiež klesli len minulý týždeň, zatiaľ teda obrovský nárast ľudí nie je. Ale čakáme ho,“ dodal.

V nocľahárni Mea Culpa na Hradskej ulici, ktorú prevádzkuje magistrát, bolo obsadených 30 z 36 lôžok. Zariadenie môže podľa Skokanovej kapacity navýšiť na 45 ľudí.

„Mesto monitoruje situáciu ľudí bez domova v spolupráci s mimovládnymi organizáciami a podľa toho vieme konať operatívne,“ podotkla Skokanová.

Ak by teploty výraznejšie klesli, je mesto podľa hovorkyne pripravené rokovať s rezortom vnútra o zriadení tzv. stanového tábora, ako tomu bolo napríklad v roku 2012. „V rozpočte sú na túto mimoriadnu situáciu vyčlenené financie vo výške asi 20.000 eur,“ dodala Skokanová.

V Bratislave žije podľa odhadov štyritisíc až päťtisíc ľudí bez domova. Z uvedeného počtu bezdomovcov je tých, ktorých ľudia spoznávajú podľa neupraveného vzhľadu, špinavého oblečenia či toho, že sú pod vplyvom alkoholu, 20 percent. Na väčšine, presnejšie 80 percentách týchto ľudí, však nie je možné spoznať, že nemajú domov.

Prečítajte si tiež: Len Bratislava má približne 5-tisíc ľudí bez domova. Mestu chýbajú pri riešení bezdomovectva rozvinuté sociálne služby

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM