Správy Samospráva

Odlišný osud kaviarní na jednej ulici: Niektoré podniky budú platiť daň za terasu, iné nie

Mesto Bratislava odpustí gastronomickým prevádzkam a kaviarňam celú výšku dane za letné terasy na pozemkoch hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Odlišný osud kaviarní na jednej ulici: Niektoré podniky budú platiť daň za terasu, iné nie
Zdroj: TASR

Chce tak pomôcť podnikateľom, ktorí pre opatrenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu utrpeli výrazné straty. Vo štvrtok o tom rozhodlo mestské zastupiteľstvo, ktoré schválilo s účinnosťou od 15. júna dodatok k všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) hlavného mesta o dani za užívanie verejného priestranstva. Magistrát počíta s výpadkom príjmu z tejto dane na úrovni zhruba 200-tisíc eur.

Magistrát chce pomôcť

„Snažíme sa reagovať na uvoľňovanie opatrení čo najrýchlejšie a ponúknuť prevádzkam účinnú pomoc,“ povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo. Hlavné mesto očakáva pre pandémiu nového koronavírusu negatívne dosahy na ekonomickú situáciu podnikateľov pôsobiacich najmä v oblasti poskytovania reštauračných služieb.

„Mesto sa v rámci svojich kompetencií a rozpočtových možností snaží pomôcť podnikateľom na území mesta a podporiť týmto aj cestovných ruch po ukončení pandémie,“ uviedol v predloženom materiáli magistrát. Chce taktiež prispieť k ochrane verejného zdravia tým, že z uzatvorených prevádzok, kde je vyššie riziko šírenia vírusu, presunú návštevníci kaviarní a reštauračných zariadení na exteriéru. Prípadné požiadavky na rozšírenie terás bude mesto posudzovať individuálne. Pred koncom roka 2020 bude primátor predkladať mestským poslancom na schválenie zrušenie tohto dodatku VZN.

Staré Mesto odpustí len polovicu

V centre Bratislavy sa však nie všetci podnikatelia vyhnú tento rok plateniu dane za letné terasy. Bratislavská mestská časť Staré Mesto totiž odpustí gastronomickým prevádzkam a kaviarňam len 50 percent z dane za užívanie verejného priestranstva pre terasy na pozemkoch mestskej časti.

Stať sa teda môže aj to, že na jednej ulici budú prevádzky na staromestských pozemkoch platiť polovičnú daň a prevádzky na pozemkoch mesta, ktoré nebudú platiť žiadnu daň. Podnikatelia považujú úľavu zo strany Starého Mesta za neúnosnú a upozorňujú, že v centre Bratislavy môžu zaniknúť tri štvrtiny prevádzok. Mestská časť dlhodobo argumentuje svojimi finančnými možnosťami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM