Kultúra

Bratislava má prvého knižného hudobného sprievodcu po meste

Chcete spoznať hudobnú históriu a súčasnosť nášho mesta? Zadovážte si knižného sprievodcu. Predstaví vám orchestre, festivaly aj hudobné prechádzky ulicami Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava má prvého knižného hudobného sprievodcu po meste
10
Galéria
Zdroj: TASR

Nová kniha Hudobný sprievodca po Bratislave je prvou ucelenou informatívnou príručkou pre domácich aj zahraničných priaznivcov rôznych druhov hudby. Napísali ju Zuzana Godárová a Ján Vyhnánek, vydalo Hudobné centrum a je vhodnou pomôckou aj pre sprievodcov po našom hlavnom meste.

Pre domácich aj turistov

Kniha vyšla v dvoch jazykových mutáciách, v slovensko-anglickej a slovensko-nemeckej. Vyše 140-stranová knižka obsahuje osem kapitol, ktoré sprevádzajú hudobnou históriou aj súčasnosťou Bratislavy. Kapitola Koncertné miesta uvádza sály, paláce, galérie, kostoly, divadlá, kluby, kde sa hráva hudba.

Kapitola Orchestre, súbory a zbory je reprezentatívnou vzorkou 20 hudobných telies rôznych žánrov. Kapitola Festivaly a koncertné cykly prináša najvýznamnejšie festivaly vážnej aj džezovej hudby i festivaly alternatívne a elektronické.

„Kapitola Hudobné múzea predstavuje tri múzea. Malé kapitolky sú Predajne hudobnín a Iné hudobné inštitúcie. Potom sú dve, z môjho pohľadu najcennejšie kapitoly. Miesta posledného odpočinku hudobníkov, kde na najvýznamnejších bratislavských cintorínoch nachádzame hroby najvýznamnejších hudobníkov. Na záver je to kapitola Hudobné prechádzky s hudobnou mapou, kde sprievodcovia nás sprevádzajú v jadre Starého Mesta,“ dodal zodpovedný redaktor Hudobného centra Pavol Šuška.

Zmiznuté priestory

Čitateľ sa v knihe dozvie, že prvý koncert v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca sa konal v roku 1780 a hudobná sieň Župného domu s výbornou akustikou patrí medzi najstaršie zachované koncertné priestory. Naopak, zanikla Sieň reprezentantov, ktorá sa nachádzala na nádvorí Starej radnice, a vlani zbúrané PKO, kde sa konali medzinárodné festivaly Bratislavská lýra a Bratislavské jazzové dni.

Hudobní velikáni

Dozviete sa aj kde účinkovali The Beach Boys, Richard Strauss, Dmitrij Šostakovič, Iron Maiden, Béla Bartók, Herbie Hancock, Aram Chačaturjan, Ennio Morricone, Al Di Meola, Tom Jones, Antonio Salieri, Paco de Lucia, David Ojstrach, Sting, John Mayall, Franz Lehár, Slayer, Johannes Brahms, Leonard Cohen, Anna Netrebko, Mireille Mathieu či Joseph Kaspar Mertz, po ktorom je pomenovaný najstarší hudobný festival Bratislavského kultúrneho leta, alebo Johann Nepomuk Hummel, ktorý má v Bratislave múzeum.

Bratislavská lýra
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM