Rôzne

Staré Mesto zjednotilo cenu za parkovacie karty

Obe ročné parkovacie karty v Starom Meste od tohto roka stoja 39 eur.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto zjednotilo cenu za parkovacie karty
9
Galéria
Zdroj: TASR

Zmena ceny ročnej parkovacej karty je jedným z opatrení, ktoré vlani vyrokovalo vedenie mestskej časti so súkromnou parkovacou spoločnosťou BPS Park. Následne ich odsúhlasil aj poslanecký zbor a začali platiť od tohto roka. Pre TASR to potvrdil staromestský hovorca Matej Števove.

Do konca minulého roka sa v zónach BPS Park platilo ročne za kartu 60 eur, v zónach mestskej časti desať eur. Naďalej platí, že ak budú chcieť obyvatelia parkovať v oboch zónach, musia si kúpiť obe karty. Po novom však budú v takomto prípade platiť o osem eur viac ako doteraz.

Zmena aj za hodinové státie

Okrem zníženia ceny sa zmenila aj cena hodinového státia v zóne BPS v čase od 8:00 do 18:00 h a nie do 16:00 h, ako doteraz. Týka sa to len pracovných dní, nie víkendov. V rámci tretieho parkovacieho opatrenia sa vyhradilo zhruba 220 miest pre rezidentov v čase od 17:00 do 8:00 h. Starostka Zuzana Aufrichtová zároveň rozhodla aj o zmene ceny karty, ktorú vydáva mestská časť.

Podľa Aufrichtovej by po tri roky mala súkromná parkovacia spoločnosť prispievať na zveľaďovanie verejného priestoru sumou 30-tisíc eur. Príspevok pôjde do neziskového Fondu architekta Weinwurma, platformy pre donorov, ktorý zriadila mestská časť.

Tretina zo sumy od BPS Park má byť určená pre dopravné riešenia, zvyšok pomôžu prerozdeliť obyvatelia napríklad na zveľadenie vnútroblokov, starostlivosť o zeleň, na kultúru, urbanistické riešenia či bezbariérovosť.

Spory urovnali dohodou

Mestská časť a súkromná spoločnosť uzavreli zmluvu v roku 2005. Platná je do roku 2026 a odstúpiť od nej sa nedá bez vysokých sankcií pre mestskú časť. Viacero vzájomných súdnych sporov ukončila v roku 2013 dohoda o urovnaní. Rámcové podmienky schválilo miestne zastupiteľstvo v apríli 2013.

Aj nové vedenie mestskej časti sa dohodlo s firmou na úprave niektorých podmienok, súbor posledných opatrení odobril poslanecký zbor v septembri 2019.

Parkovanie na Židovskej ulici
9
Galéria

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM