Adriana Banasova Správy

Bratislava bude plniť funkciu sprostredkovateľského orgánu pre IROP, na realizáciu projektov dostala 124 miliónov eur

Hlavné mesto je pripravené plniť funkciu sprostredkovateľského orgánu pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP) v rámci podpory udržateľného mestského rozvoja mesta Bratislava a jeho funkčného územia.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava bude plniť funkciu sprostredkovateľského orgánu pre IROP, na realizáciu projektov dostala 124 miliónov eur
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto tak bude vykonávať pridelené úlohy vo fáze výberu projektových zámerov.

„Hlavné mesto je dostatočne pripravené a priebežne podniká kroky smerujúce k úspešnému zvládnutiu nielen overenia spôsobilosti, ale aj plnenia pridelených úloh,“ informovala hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

„Tento nový regionálny operačný program je sústredený na mestá. Náš sprostredkovateľský orgán je pripravený, mesto a mestské časti budú teda v tomto smere postupovať spoločne. Kompetencie, ktoré mesto má a činnosti, ktoré má vykonávať, bude mesto riešiť tak, aby sa rozvíjalo nielen územie mesta a mestských častí, ale aj ostatných obcí, ktoré spadajú do nášho územia udržateľného mestského rozvoja. Pretože je aj stratégiou Európskej únie sústrediť sa v tomto programe práve na mestá ako centrá rozvoja,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Delegované kompetencie bude mesto vykonávať ako sprostredkovateľský orgán vo funkčnom území mesta (17 mestských častí a 35 miest a obcí) pre programové obdobie 2014 – 2020.

Hlavné mesto ako jediné krajské mesto v SR začalo realizovať kroky na splnenie uznesenia Vlády SR už v apríli 2015 a na základe pokynov a poskytnutej dokumentácie Riadiaceho orgánu, ktorým je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, mesto Bratislava pokračuje v príprave podmienok pre úspešné zvládnutie overenia spôsobilosti a plnenia pridelených úloh.

Hlavné mesto bude vykonávať pridelené úlohy Riadiacim orgánom vo fáze výberu projektových zámerov, ktorá pozostáva z nasledovných bo­dov:

  • stanovenie minimálnej hodnoty indexu investičnej účinnosti
  • príprava a vyhlásenie výzvy na predkladanie projektových zámerov
  • posudzovanie projektových zámerov
  • vyhodnotenie výzvy (vydanie hodnotiacich správ)

Mestá, subregionálne alebo miestne orgány zodpovedné za realizáciu udržateľných mestských stratégií zodpovedajú za úlohy týkajúce sa minimálne výberu operácii.

Prečítajte si tiež: Poštová a Obchodná by už mali byť bez plagátov na stĺpoch, sú totiž natreté špeciálnou farbou

Na základe toho vyčlenila Vláda SR v súlade s európskou legislatívou finančné zdroje z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR) pre programové obdobie 2014 – 2020, pričom mesto Bratislava bude vykonávať delegované kompetencie Riadiaceho orgánu v procese realizácie Integrovaného regionálneho operačného programu na základe Zmluvy o vykonaní časti úloh riadiaceho orgánu sprostredkova­teľským orgánom.

Pre mesto Bratislavu a okolie v rámci funkčného územia, tzv. udržateľného mestského rozvoja (UMR) to predstavuje sumu 124 000 000 EUR, ktorú je možné využiť na realizáciu projektov z oblasti bezpečnej a ekologickej dopravy, ľahšieho prístupu ku kvalitnejším verejným službám, zlepšenia kvality v oblasti životného prostredia či rozvíjania kreatívneho potenciálu v regióne a rôzne ďalšie.

V zásobníku projektov je už dnes 386 projektov. Posudzovanie jednotlivých projektov by malo začať v júni 2016.

ilustračná foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM