Kultúra

Hlavné mesto bude mať o jedno divadlo viac. Spiral zatiaľ funguje ako potulné

V Bratislave vzniká Divadlo Spiral. Chce združiť talentovaných ľudí, ktorí nemajú vlastné prostriedky prezentovať svoje schopnosti a postupne byť odozvou na súčasný mainstream. V piatok 24. apríla už uvádza svoju prvú hru v Dome kultúry Ružinov.

Ilustračný obrázok k článku Hlavné mesto bude mať o jedno divadlo viac. Spiral zatiaľ funguje ako potulné
Zdroj: Dnes24.sk

Divadlo zatiaľ funguje ako potulné. „Máme okolo seba množstvo ľudí, ktorí sa venujú umeniu a kultúre, ale nemajú vlastné prostriedky prezentovať svoje schopnosti na našom malom trhu. Našou snahou je poukázať na to, že umelci, ktorých nepoznáme z televíznych obrazoviek, majú tiež potenciál robiť hodnotné umenie a byť často aj autorskejší a slobodnejší,“ povedal Michal Sitko, ktorý divadlo vedie a režíruje jeho prvú hru.

V divadle sa nechcú zamerať len na jednu javiskovú formu alebo žáner, priestor chcú dať viacerým. Sitko hovorí, že by okrem činohry chceli prezentovať napríklad i bábkoherectvo, scénický tanec či pantomímu. „Všetko závisí od ľudí a ich angažovanosti. Chceme, aby divadlo žilo, vyvíjalo sa a rástlo spolu s ľuďmi, ktorí majú chuť tvoriť,“ dodal. Divadlo nechce tiež ostať potulným, ale hľadá si svoj stály priestor.

Verejnosti sa ide divadlo Spiral po prvýkrát predstaviť s komédiou pod názvom Len nijakú paniku. Príbeh od autora Didiera Kaminku ukáže dvojicu kamarátov, ktorí sa rozhodnú vylúpiť banku. Ani jeden z nich však neráta s komplikáciami, ktoré nastanú zo strany zamestnancov, náhodných klientov banky či polície.

Na malom a uzavretom priestore tak vznikajú bláznivé chvíle plné situačného a konverzačného humoru. V Dome kultúry Ružinov hru uvedú v piatok o 19.00 h.

Divadlo zakladá vznikajúce občianske združenie 9 Múz. Jeho snahou je podľa Sitka zlúčiť umelcov rôzneho zamerania a vytvoriť priestor pre ich vzájomnú spoluprácu. Súčasťou združenia je preto aj castingová agentúra či portál odkazujúci na kultúrne podujatia.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM