Správy

Bratislava bude mať NOVÚ štvrť: Vyrastie na hranici Starého Mesta a Ružinova, VIZUALIZÁCIE

Na hranici Starého Mesta a Ružinova v Bratislave má vyrásť nová štvrť Downtown Yards.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava bude mať NOVÚ štvrť: Vyrastie na hranici Starého Mesta a Ružinova, VIZUALIZÁCIE
4
Galéria

Nevyužívanú bývalú priemyselnú lokalitu má premeniť na mix bývania, práce, oddychu, občianskej vybavenosti a verejných priestorov. Má sa stať vstupnou bránou do rozrastajúceho sa centra Bratislavy, ktoré prepojí s pôvodnou zástavbou štvrte Nivy. Projekt má právoplatné stavebné povolenie, s výstavbou by sa malo začať na budúci rok. V utorok projekt predstavila spoločnosť J&T Real Estate (JTRE).

„Architektúra s londýnskym charakterom zahŕňa rôzne typy bývania, aktívny parter s obchodmi, službami a gastrozariadeniami z rušnej Košickej ulice. A otvorené dvory pre všetkých s preslnenými aj tienenými plochami, stromoradiami, zelenými plochami a vodnými prvkami na pokojnej Plátenníckej,“ konštatuje výkonný riaditeľ JTRE Pavel Pelikán.

Párty zóna aj kinosála

Na downtown nadväzujú bloky s osem až 27 podlažiami s celkovo viac ako 650 rezidenciami. Developer rozvíja napríklad koncept komunitného klubu, kde sa uvažuje s hernou a párty zónou, susedskou knižnicou, malou kinosálou, priestormi pre fitnes či tichou zónou na jogu.

Od Plátenníckej ulice navrhli architekti päť samostatne stojacich nízkopodlažných polyfunkčných objektov. Jedným z nich má byť materská škola z dreva. Tvoriť majú priechod od pôvodnej zástavby rodinných domov smerom k výškovým budovám. Doplniť ich majú pobytové vnútrobloky, sadové úpravy a vodné prvky.

1 700 parkovacích miest

V druhej etape má priniesť administratívnu celopresklennú 35-podlažnú budovu na nároží Košickej a Prístavnej ulice.

Návrh verejných priestorov reaguje na historický ráz lokality z čias krajiny lužných lesov rozvetvených ramien Dunaja, ktoré sa tu nachádzali a vytvárali množstvo ostrovov rôznych veľkostí. Zeleň má pokrývať plochu 6 100 štvorcových metrov. Jej súčasťou bude zrevitalizovaná pôvodná stromová alej na Plátenníckej ulici i nové stromoradie na Košickej.

Na Košickej ulici sú objekty odsadené od cesty tak, aby zostal na pozemkoch developera voľný koridor pre budúcu trasu električky a uličný rad stromov. Statická doprava bude vedená pod zem, kde na troch podlažiach vznikne vyše 1 700 parkovacích miest. Predĺžením Valchárskej ulice vznikne nový dopravný koridor napojený na Košickú ulicu. Pre cyklistov vznikne napojenie na Košickú a Prístavnú ulicu.

Projekt Downtown Yards má právoplatné stavebné povolenie, v súčasnosti sa vyberajú zhotovitelia stavby. Dokončenie prvej etapy je plánované na roky 2026 – 2027.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Nová štvrť Downtown Yards v Bratislave
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM