Tomáš Stupavský Samospráva

Bratislava bude mať novú nemocnicu. Ministerstvo zdravotníctva už vypísalo tender

Ministerstva zdravotníctva dnešným dňom spúšťa verejné obstarávanie na výber spoločnosti na výstavbu, financovanie, 30-ročnú prevádzku novej nemocnice v Bratislave, ktorá bude okrem zdravotnej starostlivosti, zameraná aj na oblasť vzdelávania a výskumu.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava bude mať novú nemocnicu. Ministerstvo zdravotníctva už vypísalo tender
Zdroj: TASR

Rezort oznámil aj celkovú cenu zákazky. Suma je stanovená na 6,3 miliardy eur. V tejto položke nie sú zahrnuté iba investície na výstavbu, ktoré ministerstvo predpokladá vo výške od 200 do 250 miliónov eur, ale predstavuje aj celkový súhrn ročných výnosov súkromného partnera počas 30-ročnej prevádzky.

Účastníci súťaže známi do konca marca

Ako sa uvádza na internetovej stránke Ministerstva zdravotníctva projekt sa bude obstarávať prostredníctvom súťažného dialógu. Do konca marca tohto roka by mali byť vybraný účastníci súťaže, s ktorými bude následne rezort prerokovávať pripravované podklady.

Jednou z najdôležitejších podmienok verejnej súťaže bude komplexná referencia z naplánovania, dodania a prevádzkovania nemocnice, ktorá si vyžiadala investíciu v hodnote minimálne 100 miliónov eur a disponuje minimálne 200 lôžkami a ročne vykazuje minimálne 13-tisíc ukončených hospitalizácií.

Ďalšou súčasťou verejného obstarávania bude otvorené, aktívne informovanie a diskusia nielen s priamymi účastníkmi konania, ale aj s odbornou a laickou verejnosťou.

„Je dôležité akcentovať, že transparentnosť, otvorenosť a férovosť sú pre nás alfou a omegou celého projektu. Sme presvedčení, že v jednotlivých fázach súťažného dialógu by nemala byť vynechaná žiadna z relevantných skupín, či už odbornej alebo laickej verejnosti," podotkol generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky Ivan Poprocký.

Ministerstvo obmedzilo počet účastníkov maximálne na desať. Dôvod je jednoduchý. Rezort chce viesť kvalitnejší dialóg.

„Ak svoje ponuky po ukončení súťažného dialógu predložia aspoň traja uchádzači, budeme to považovať za úspešný proces, ktorý podľa našich kritérií spĺňa všetky podmienky tak, aby medzi uchádzačmi prebehla riadna súťaž," doplnil Ivan Poprocký.

Časový harmonogram ráta s tým, že uchádzači by mali predložiť svoje návrhy do konca tohto roka, pričom k následnému podpisu zmluvy by mohlo dôjsť na jar 2016.

Nová nemocnica má vyrásť na Patrónke

Nová nemocnica má byť podľa informácií súčasťou projektu BioMedParku. V rámci tohto komplexu sa počíta s vybudovaním univerzitnej nemocnice, biomedicínskeho vedeckého parku SAV, nových priestorov Lekárskej fakulty a Farmaceutickej fakulty UK. Zariadenie má byť umiestnené v súčasnom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke.

„Projekt modernej nemocnice počíta s približne 880 lôžkami, ročne má zvládnuť 44-tisíc hospitalizácií, 875-tisíc návštev v ambulanciách, 610-tisíc diagnostických výkonov a 47-tisíc operácií," informoval minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Ilustračné foto.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM