Martin Zvolensky Futbal

Boj o futbalovú Európu sa začína na Pasienkoch

Už v piatok 3.septembra odštartuje slovenská futbalová reprezentácia kvalifikáciu na ME 2012 prvým stretnutím s výberom Macedónska a kontinentálne boje sa presunú 7.septembra do Moskvy, kde Weisovcov preverí reprezentácia Ruska.

Reprezentanti sa už tradične stretli pri Slnečných jazerách v pondelok 30.augusta. Bratislavský rodák, bývalý strednopoliar Interu a dnes úspešný reprezentačný tréner Vladimír Weiss nominoval 22 hráčov a 8 náhradníkov. Ešte pred zrazom nútene vymenil zraneného Mareka Čecha z West Bromwich Albion za Dušana Šventa z Red Bull Salzburg. Zdravotné problémy hlásili aj Peter Pekarík, Mário Pečalka a tiež bývalý strelec Slovana Róbert Vittek. Pre zranenie nemôže reprezentačný kouč počítať so Stanom Šestákom. Zo slovenských ligových mužstiev sú v kádri Tomáš Oravec (MŠK Žilina) a Kornel Saláta (Slovan), ktorý zastupuje aj bratislavský futbal. Od úspešného vystúpenia na MS v JAR sa stretli naši reprezentanti len raz, a to v auguste s Chorvátskom (1:1) v prípravnom zápase.

„Jedna etapa našej športovej časti života, ktorou bola účasť na MS, sa skončila a máme na čo spomínať. Verím, že sa odrazíme do svetlejšej budúcnosti, aby diváci žili v očakávaní toho, že sa nám taký úspech môže podariť ešte niekoľkokrát,“ povedal Vladimír Weiss st. Prvý zápas sa začína v piatok na bratislavských Pasienkoch o 20:30 hod s Macedónskom a zápas povedie ako hlavný rozhodca Švajčiar Claudio Circhetta. Kvalifikácia pokračuje na štadióne Lokomotivu Moskva 7.septembra o 17:00hod (SELČ) s Ruskom. Ďalšími súpermi Slovenska v B- skupine sú: Írsko, Arménsko a Andorra.

Tréner Weiss zhodnotil súperov: „Tímy sú vyspelejšie futbalovo, sú silné ekonomicky a sú to ťažší protihráči ako v minulej kvalifikácii. Najťažší zápas je ten najbližší. Hráme s Macedónskom a svedomito sa naň pripravíme. Nemôže byť reč o podcenení súpera, ktorý má v kádri Pandeva a iné individuality. Vstup do kvalifikácie je veľmi dôležitý,“ K zdravotnému stavu reprezentantov, povedal: „Vypadol Marek Čech, chýba nám Stano Šesták, Vittek síce prišiel na zraz, ale pravdepodobne do prvého zápasu nezasiahne. Pokúsime sa ho dať dokopy na zápas v Rusku, uvidíme. Dodatočne bol preto nominovaný Švento. Verím v silu tohto mužstva, v dobrú partiu, čo nás sprevádzalo v minulej kvalifikácii a verím, že budeme žiť do posledného zápasu. Mužstvo je skúsenejšie, ale zároveň veľmi mladé. Pevne verím, že si ľudia nájdu cestu na štadión, tak ako v prípravnom zápase s Kostarikou, kde boli fantastickí. Hráči si zaslúžia, aby im fanúšikovia pomohli. Súper nie je mimoriadne atraktívny, ale je to predsa kvalifikačný zápas a ten má iný náboj,“ dodal 45-ročný kormidelník SR.

      Slováci absolvovali v pondelok o 17.00 hod otvorený tréning v seneckom NTC, v utorok a v stredu trénovali bez prítomnosti médií. Vo štvrtok dopoludnia rovnako v Senci je na programe oficiálny predzápasový tréning a v piatok už ostrý štart. Držme našim reprezentantom palce, aby bol úspešný nielen úvod kvalifikácie, ale nech africká etapa slovenskej ,,repre“ pokračuje aj v Poľsku a Ukrajine.

    Nominácia Slovenska na kvalifikačné zápasy EURO 2012 s Macedónskom a Ruskom:       brankári: Ján Mucha (FC Everton), Dušan Kuciak (SC Vaslui), Dušan Perniš (Dundee United)       obrancovia: Peter Pekarík (VfL Wolfsburg), Martin Škrtel (FC Liverpool), Radoslav Zabavník (1. FSV Mainz), Kornel Saláta (Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (Zenit Petrohrad)       stredopo­liari: Kamil Kopúnek (Saturn Moskva), Zdeno Štrba (Škoda Xanthi), Mário Pečalka (MŠK Žilina), Juraj Kucka (Sparta Praha), Miroslav Karhan (1. FSV Mainz), Marek Hamšík (SSC Neapol), Vladimír Weiss ml. (Glasgow Rangers), Erik Jendrišek (Schalke 04), Miroslav Stoch (Fenerbahce Istanbul), Marek Sapara (MKE Ankaragücü), Dušan Švento (Red Bull Salzburg)       útočníci: Róbert Vittek (obaja MKE Ankaragücü), Filip Hološko (Besiktas Istanbul), Tomáš Oravec (MŠK Žilina)       náhradníci: Matúš Putnocký (ŠK Slovan Bratislava), Martin Petráš (AC Cesena), Peter Grajciar (Konyaspor), Jozef Piaček (MŠK Žilina), Ivan Lietava (Konyaspor), Adam Nemec (1. FC Kaiserslautern), Róbert Jež (MŠK Žilina), Róbert Rák (FC Nitra)

 realizačný tím:       hlavný tréner: Vladimír Weiss st.       asistent trénera: Michal Hipp       tréner brankárov: Miroslav Mentel       kondičný tréner: Martin Rusňák       trénerský tím: Stanislav Varga, Boris Kitka       lekári: Vladimír Pener, Ladislav Pavlovič       maséri: Jiří Jurza, Viliam Kálmán       masér-kustód: Marián Drinka       kustód: Ján Beniak       videoana­lytik: Michal Slyško       technický vedúci: Róbert Tomaschek

zdroj a foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM