Alexandra Húsková Rôzne

Aupark, Polus, Avion - odkiaľ pochádzajú názvy bratislavských nákupných centier?

Prvý väčší obchodný dom postavili v Bratislave v roku 1931. Bol ním päťpodlažný Dom služby českej obuvníckej firmy Baťa na Hurbanovom námestí. Najväčší rozmach nákupných centier zažívame v posledných rokoch, kedy ich počet už dávno prekročil desiatku. Viete, ako vznikli ich názvy?

Ilustračný obrázok k článku Aupark, Polus, Avion - odkiaľ pochádzajú názvy bratislavských nákupných centier?
Foto: Michaela Katonová / Zdroj: Dnes24.sk

AUPARK

V roku 1775, keď sa prešporská mestská rada rozhodla vytvoriť verejný park, nik netušil, že táto revolučná myšlienka začne písať novú históriu miesta, známeho latinskou predponou au.

V bezprostrednej blízkosti Dunaja v krátkom čase vyrástlo centrum spoločenského a kultúrneho života mešťanov – Aupark, ktorý bol jedným z prvých verejných parkov v európskych metropolách. Výnimočné prostredie, množstvo atrakcií, divadelné predstavenia, hostinec, rozárium či šatňa pre návštevníkov vytvorili z tohto parku vyhľadávané výletné miesto v širokom okolí … neskoršie dlhé roky vojny ho však neušetrili a po období slávy upadlo aj toto miesto do zabudnutia. Veľkou rekonštrukciou prešiel park v sedemdesiatych rokoch 20. storočia, no nepodarilo sa prinavrátiť mu lesk a slávu z minulosti.

História tohto mimoriadneho miesta sa stala inšpiráciou pre vybudovanie a pomenovanie moderného nákupno-zábavného centra, ktoré nosí názov Aupark.

Prečítajte si aj: Aupark prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Nákupné centrum sa predstaví verejnosti v novom šate.

POLUS CITY CENTER

Meno dostalo po svojom „väčšom bratovi“ v Budapešti. Gábor Zászlós zo spoločnosti TriGranit, ktorý pri zrode tohto centra stál, pre médiá potvrdil, že by v tom čase zrejme uspeli asi s akýmkoľvek názvom. Išlo totiž o úplnú novinku, ktorá na trhu nemala konkurenciu.

Všetky „ulice“ v Poluse sú pomenované podľa slávnych svetových ulíc, napríklad Wall Street, 5th Avenue a podobne. Polus City Center bolo otvorené ako prvé nákupné centrum tohto typu v Bratislave v novembri 2000.

BORY MALL

Názov projektu BORY vychádza z miestopisu lokality, kde sa nachádza. Územie medzi Malými Karpatmi a riekou Moravou sa nazýva Borská nížina a historicky je známe ako miesto, kde rastú borovicové lesy – bory.

Projekt BORY má ambíciu stať sa novou mestskou štvrťou Bratislavy, ktorá významne rozširuje mesto smerom na severozápad a ktorá priniesla do spádovej oblasti doteraz chýbajúce možnosti nakupovania a trávenia voľného času. Ide o prvý development takéhoto rozsahu na Slovensku.

Prečítajte si aj: Čo viete o najnovšom bratislavskom nákupnom raji BORY MALL? Otestujte sa s nami!

AVION

Avion Shopping Park patrí medzi najväčšie nákupné centrá na Slovensku a bolo otvorené v roku 2002. Patrí do siete nákupných centier AVION v Česku a na Slovensku. Nákupné centrá Avion nachádzajú v Prahe, Brne, Ostrave. V Bratislave sa nachádza na Ivanskej ceste na Trnávke v mestskej časti Ružinov.

„Avion“ nesie názov aj obytný a obchodný blok v Bratislave, ktorý v rokoch 1930–31 vystavali na území pôvodnej obce Blumentál. Dnes ho obklopujú ulice Americké námestie, Floriánske námestie a Májkova ulica. Na prízemí je 25 predajní a šesť vchodov do bytovej časti.

EUROVEA

Eurovea vyrástla v novej modernej mestskej štvrti, ktorá od začiatku mala rozšíriť a oživiť centrum Bratislavy. „Význam novej zóny mal reprezentovať aj názov spojený z dvoch slov Europa a vea (cesta)," uviedla pre Bratislava24.sk Oľga Hammer, PR manažérka spoločnosti.

CENTRÁL

Polyfunkčná budova stojí na križovatke ulíc Trnavské mýto – Miletičova – Jelačičova. Dokončená bola v roku 2012. Postavená je na mieste, kde v minulosti boli bratislavské Kúpele Centrál.

Pozrite si aj: Vianočná výzdoba v nákupných centrách

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM