Rôzne

Americká ambasáda by sa mohla presťahovať do lokality súčasného sídla dopravného podniku

Veľvyslanectvo USA v Bratislave identifikovalo ako možnú lokalitu svojho budúceho pôsobenia súčasné sídlo Dopravného podniku Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Americká ambasáda by sa mohla presťahovať do lokality súčasného sídla dopravného podniku
6
Galéria
Zdroj: TASR

Hlavné mesto spolu s Veľvyslanectvom Spojených štátov amerických v Bratislave začínajú rokovať o zmene sídla veľvyslanectva. Rokovania budú zamerané na lokalitu súčasného sídla Dopravného podniku Bratislavy na Olejkárskej ulici. Bratislava24.sk informovala Zuzana Onufer, hovorkyňa Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava.

Sťahovanie

Veľvyslanectvo USA v Bratislave identifikovalo ako možnú lokalitu práve súčasné sídlo Dopravného podniku Bratislavy, ktoré by bolo vhodné pre novú budovu Veľvyslanectva a ktoré spĺňa bezpečnostné štandardy. Mesto tento záujem vníma pozitívne a aj v spolupráci s Dopravným podnikom Bratislavy by mali na túto tému začať rokovania už v najbližších týždňoch.

„Vítam rozhodnutie presťahovať sídlo Veľvyslanectva Spojených štátov amerických v Bratislave do novej lokality, čo by umožnilo Bratislavčanom využívať Hviezdoslavovo námestie bez akýchkoľvek obmedzení,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na margo záujmu Veľvyslanectva.

Veľvyslanectvo má záujem o odkúpenie nehnuteľností za účelom potrebných pre diplomatickú misiu v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch a dlho očakávaným sťahovaním Veľvyslanectva USA Bratislava s bezpečnostnou zónou okolo jeho budovy z historického Hviezdoslavovho námestia.

Ambasáda USA mala mestské pozemky na Hviezdoslavovom námestí a Paulínyho ulici prenajaté od roku 2005. Veľvysla­nectvo ešte v roku 2002 prijalo bezpečnostné opatrenia v podobne oplotenia budovy aj v súvislosti s teroristickým útokmi v New Yorku z 11. septembra 2001. Od roku 2016 sa neustále konajú diskusie zamerané na odstránenie oplotenia z historického centra mesta. Presídlenie budovy by tak bolo aj vzhľadom k bezpečnostným opatreniam najvhodnejším riešením.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM